Hoe heet Berlicum tijdens carnaval?

Hoe heet Berlicum tijdens carnaval?

Elk jaar tijdens carnaval verandert de naam van Berlicum in Dun Birrekoal. Dat betekent zoiets als de berenkuil. Het dorp wordt in deze periode vooral bewoond door birre en birrinnen. Waar die naam vandaan komt en wat er tijdens carnaval te doen is in Berlicum, vertellen we je hieronder.
Een historisch perspectief
Je weet nu dat Berlicum tijdens carnaval Dun Birrekoal heet. Maar waarom is dat zo? Waarom krijgen veel dorpen en steden van die gekke namen tijdens carnaval? Eduard Strang Verhuizingen neemt je mee terug in de tijd.

De oorsprong van de naam Berlicum is niet helemaal duidelijk. Er zijn twee mogelijke oorsprongen. “Berl” zou een ander woord zijn geweest voor moeras of drassig gebied. “Chem” of “Cum” zou een ander woord zijn voor verblijfplaats. Berlicum zou dus een verblijfplaats zijn in de buurt van een moeras of drassig gebied.

Een andere mogelijke oorsprong is die van een Germaans stamhoofd. “Ber” zou de naam van dit stamhoofd zijn, een afgeleide van “beer”. De volgelingen van dit stamhoofd zouden in Berlicum wonen. Berlicum zou in dit geval dus iets betekenen zoals verblijfplaats van de volgelingen van “de beer”.
De berenkuil
Deze tweede mogelijke oorsprong van de naam Berlicum heeft ervoor gezorgd dat Berlicum tijdens carnaval de naam Birrekoal krijgt. En wat woont er in een berenkuil? Juist, Birre en Birrinnen.

De carnavalsnaam van Berlicum is dus gebaseerd op het plaatselijke verleden. Dat is niet altijd het geval. Zo heet Maastricht tijdens carnaval “Mestreech”, wat simpelweg de plaatsnaam is, maar dan volgens het plaatselijke dialect. Een ander voorbeeld is Eindhoven, dat “Lampegat” wordt genoemd. Een verwijzing naar de lampenfabriek van Philips.

Enkele bekende carnavalsverenigingen uit Berlicum zijn de Koalstampers, Dun Blaouwun Beer en Ut Rooi Duukske. Ze zorgen elk jaar weer voor een hoop magie tijdens carnaval.

De persoonlijke begeleiding van uw verhuizing staat voorop

Hoe kunnen wij u helpen? / Wat is voor u het makkelijkste?

  • bij u thuis
  • video-gesprek en video-taxatie
  • online offerte
  • bij ons op het verhuisbedrijf
  • ik wil eerst graag een indicatie
  • ik heb advies nodig
image description

De magie van carnaval in Berlicum

Tijdens carnaval zijn er twee kleuren die je overal terugziet in Berlicum: wit en blauw. De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk, maar het ziet er wel lekker feestelijk uit.

Carnaval wordt in Berlicum traditiegetrouw afgetrapt met het 11-11 bal. Tijdens dit bal worden de nieuwe Prins en Adjudant bekendgemaakt. De birre en birrinnen zorgen voor een spectaculaire act.

Op zondagochtend vindt de carnavalsviering plaats in de Sacramentskerk in Middelrode. de Hoogheden en Jeugdhoogheden komen onder muzikale begeleiding de kerk binnen, samen met hun gevolg.

Wat uiteraard niet mag ontbreken tijdens carnaval, is de optocht. Maandenlang wordt er gewerkt aan de meest uitbundige carnavalswagens. Bezoekers kunnen stemmen op hun favoriete carnavalswagen. Naast de grote optocht, is er ook aparte optocht voor de jeugd. Iedereen t/m 16 jaar mag zich helemaal uitleven om de meest originele en mooie creaties te tonen.

Wat ook niet mag ontbreken, is de Sleuteloverdracht. Niet de burgemeester zwaait de scepter, maar de Prins en Jeugdprins. Tijdens deze feestelijke bijeenkomst worden ook enkele bijzondere mensen in het zonnetje gezet.

Confetti en andere feestaccessoires

Waar shop je carnavalsspullen?

Echt goed voor de dag komen tijdens carnaval in Dun Birrekoal? In Berlicum kun je onder andere terecht voor ballonnen en slingers bij De FeestKnaller en Partyslingers. Wil je een outfit met alles erop en eraan? Rij dan naar het dichtbij gelegen Den Bosch en omgeving. Hier stikt het van de carnavalswinkels.

Enkele voorbeelden zijn Party Planet Rosmalen, Carnavalswinkel ‘t Oetelhuukske, Mr. Orange Carnavalskleding en Hoofs Feest- en Carnavalskleding. Je vindt hier werkelijk alles. Van complete outfits, tot aan pinnekes, sokken en sjaaltjes en mutsjes voor baby’s. Hoe oud of jong je ook bent, iedereen ziet er feestelijk uit.
Wat zijn de beste plekken om carnaval in Berlicum te vieren?
Dit zijn de plekken waar je tijdens carnaval moet zijn. Dompel je volledig onder in de carnavalsgekte van Berlicum. Dit zijn de plekken waar je moet zijn.

Den Durpsherd
Den Durpsherd is het theatergebouw van Berlicum. Hier wordt traditiegetrouw het 11-11 bal gehouden en de Sleuteloverdracht gedaan. Buiten carnaval om is er ook genoeg te beleven. Denk aan optredens van bands en cabaretiers. Ook kun je er regelmatig terecht voor het kijken van een film.

Adres: Kerkwijk 61, 5258 KB Berlicum

Sacramentskerk
De Sacramentskerk in Middelrode is het decor van de carnavalsviering. Elk jaar op zondagmorgen wordt carnaval hier officieel afgetrapt.

Adres: Driezeeg 38, 5258 LE Berlicum

Driezeeg Middelrode
De straat Driezeeg in Middelrode is het startpunt van de optocht. Ook de jeugdoptocht vertrekt vanaf hier, en gaat onder andere door de Bernhardstraat en de Schweitzerstraat.

Adres: Driezeeg, Middelrode

Wat te doen in Berlicum buiten carnaval om?

Leuk natuurlijk, dat carnaval. Maar wat doe je dan de rest van het jaar? Geen nood. Berlicum heeft nog veel meer te bieden dan alleen carnaval. Als verhuisbedrijf voor Berlicum weten we als geen ander wat er te beleven valt.

Berlicum is rijk aan prachtige historische panden zoals De Plaets. Het oude raadhuis en gemeentehuis van Berlicum.

Een dagje eropuit met de kinderen? Wat denk je van een heuse kamelenmelkerij? De enige in heel Europa. Een enorme belevenis.

Natuurliefhebbers kunnen terecht in meerdere natuurgebieden in de omgeving. De bekendste zijn Het Engelenmeer, De Moerputten en de Loonse en Drunense duinen. Leuk voor jong en oud.

Wie graag de gezelligheid opzoekt kan terecht in het gezellige centrum van Berlicum. Eens wat anders? In de omgeving vind je steden zoals Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Allemaal binnen 35 minuten met de auto te bereiken.

Meer inspiratie nodig? Lees ons artikel Wat te doen in Berlicum?

Verhuizen van, naar of vanuit Berlicum met verhuisbedrijf Strang

Wat ook de reden is dat u wilt verhuizen naar Berlicum: de verhuizers van Eduard Strang Verhuizingen staan voor u klaar. De verhuizers van Eduard Strang Verhuizingen zijn al sinds 1881 gespecialiseerd in verhuizen in deze regio.  Met al onze ervaring kunnen wij ook uw inboedel vlot en soepel verhuizen. Wilt u ook ontspannen verhuizen? Neem dan contact op met Strang of vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.