Kamp Vught en haar geschiedenis

De geschiedenis van Kamp Vught

Verhuizen naar Vught brengt gelukkig niet alleen maar stress met zich mee, maar ook plezier. Bijvoorbeeld wanneer u zich verdiept in uw nieuwe woonplaats.

Bezienswaardigheden, leuke restaurants, en een stukje geschiedenis. Als verhuisbedrijf in Vught weten we dat als geen ander. Maar die geschiedenis heeft ook minder leuke kanten. In Vught bevond zich namelijk een van de grootste concentratiekampen van Europa: Kamp Vught.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn hier duizenden mensen gevangen gehouden. Iedereen die als vijand van het naziregime werd gezien, zat hier opgesloten. Velen hebben dat helaas niet overleefd. Hieronder vertellen we meer over het leven in Kamp Vught.

Het leven in Kamp Vught

Kamp Vught, ook wel Konzentrationslager Herzogenbusch genoemd, was het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland en de door Duitsland ingenomen gebieden om.

In 1942 werd gestart met de bouw van het concentratiekamp. Maar dat het een concentratiekamp zou worden, was toen nog geheim. Vele inwoners van Vught en andere plaatsen waren in eerste instantie blij. Want door de oorlog was er veel werkloosheid. De komst van dit bouwproject betekende veel werk voor Veghel en omgeving.

Maar na enkele maanden werd duidelijk waar aan gebouwd werd: een concentratiekamp. Een jaar later komen duizenden gevangenen aan. Joden, politiek gevangenen en alle andere zogenaamde vijanden van de nazi’s. De omstandigheden waren zo slecht, dat er in de eerste maanden ruim 140 mensen overleden. Door ziekte, ondervoeding of mishandeling.

De gevangenen kwamen uit allemaal verschillende landen, waaronder Nederland, Duitsland, Marokko, Noorwegen en Suriname. Onderling doen de gevangenen er alles aan om het leven in Kamp Vught iets dragelijker te maken. Ze bedenken spelletjes en houden zich (voor zover dat kan) bezig met kunst en creativiteit. Er wordt zelfs aandacht besteed aan elkaars verjaardagen.

Alles om het zware leven binnen de muren net iets dragelijker te maken. En dan gloort er hoop aan de horizon. In het voorjaar van 1944 wordt langzaam duidelijk dat nazi-Duitsland verslagen gaat worden. Helaas zorgt dit voor onrust bij de bewakers. Het geweld laait op. De bewakers doen hun best om nog zoveel mogelijk schade te veroorzaken.

Honderden gevangenen worden doodgeschoten. Vele anderen worden op de trein naar Duitsland gezet.

En dan, in oktober 1944, bereiken de geallieerde soldaten Kamp Vught. Maar dan zijn er al niet veel gevangenen meer over. De gevangenen die er nog wel zijn, worden natuurlijk vrijgelaten.

Het einde van de oorlog is in zicht, en gelukkig is daarmee Kamp Vught buiten gebruik gesteld

De persoonlijke begeleiding van uw verhuizing staat voorop

Hoe kunnen wij u helpen? / Wat is voor u het makkelijkste?

  • bij u thuis
  • video-gesprek en video-taxatie
  • online offerte
  • bij ons op het verhuisbedrijf
  • ik wil eerst graag een indicatie
  • ik heb advies nodig
image description

Kamp Vught bezoeken

Tegenwoordig is Kamp Vught een nationaal monument en museum. Het is een bijzonder indrukwekkende plek om te bezoeken. En een belangrijke, want we mogen nooit vergeten wat er gebeurd is tijdens die verschrikkelijke oorlog. Loop over het buitenterrein, de fusilladeplaats, en breng een bezoek aan de overgebleven barak.

Rondleidingen
Het is mogelijk om Kamp Vught te bezoeken onder begeleiding van een gids. Ook voor groepen. Er zijn verschillende opties, zoals een avondrondleiding. Deze rondleiding wordt in het voor- en najaar verzorgd. Door de stilte en de schemering nodigt deze rondleiding uit tot bezinning.

Openingstijden
Ma-vr: 10:00 uur t/m 17:00 uur.
Za-zo: 12:00 t/m 17:00 uur.

Adres:
Lunettenlaan 600
5263 NT Vught

Meer informatie: nmkampvught.nl

Meer weten over Vught en haar geschiedenis?

Staat u op het punt om naar Vught te verhuizen, en wilt u nog veel meer over deze plaats te weten komen? Eduard Strang Verhuizingen is dé Vught-specialist. Wij hebben al honderden mensen geholpen met hun verhuizing naar Vught. We kennen de plaats als onze broekzak. We voorzien u met veel plezier van alle nodige informatie. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Verhuizen van, naar of vanuit Vught met verhuisbedrijf Strang

Wat ook de reden is dat u wilt verhuizen de verhuizers van Eduard Strang Verhuizingen staan voor u klaar. De verhuizers van Eduard Strang Verhuizingen zijn al sinds 1881 gespecialiseerd in verhuizen in deze regio.  Met al onze ervaring kunnen wij ook uw inboedel vlot en soepel verhuizen. Wilt u ook ontspannen verhuizen? Neem dan contact op met Strang of vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.