Ontdek het Carnaval van Rosmalen: Traditie en Plezier!

Rosmalen tijdens carnaval

Rosmalen heet tijdens carnaval geen Rosmalen, maar Zandhazendurp. Waar die naam vandaan komt, en wat je allemaal kunt verwachten van carnaval in Zandhazendurp, vertellen we u in dit artikel. Maar omdat carnaval slechts enkele dagen per jaar gehouden wordt, vertellen we u wat er allemaal nog meer te beleven valt in Rosmalen. Op het gebied van sport, muziek, uitgaan en natuur.

Waar komt de naam Zandhazendurp vandaan?

De naam Zandhazendurp heeft alles te maken met de ligging van Rosmalen. De Noord-Brabantse plaats ligt in een zandgebied. Dat zie je ook aan een van de populairste parken van inwoners van Rosmalen en omgeving: de Rosmalense Zandverstuiving. Voordat Rosmalen bebouwd werd, waren de zandhazen de vaste bewoners van de zandduinen. Vandaar de naam Zandhazendurp.

Carnavalstradities in Rosmalen

Elk jaar op zaterdag wordt carnaval officieel geopend. Dat begint met een optocht voor de kinderen, georganiseerd door de Hannusclub. De Prins is daar ook bij aanwezig. De optocht eindigt traditiegetrouw in het centrum van Rosmalen, op het plein De Driesprong. Dan begint het echt, en wordt Rosmalen omgetoverd tot Zandhazendurp.

De burgemeester van ‘s-Hertogenbosch overhandigt dan de sleutel aan de Prins van Zandhazendurp. Gedurende de carnavalsperiode heeft hij het voor het zeggen. De burgemeester wordt gedurende die periode benoemd tot Zandhaas. Vervolgens is het tijd om te proosten met bier uit het eerste aangesloten fust.

De grote optocht wordt altijd op zondag gehouden. Het hele dorp loopt dan uit om al het moois te bekijken. Maar eerst is het natuurlijk tijd voor de carnavalsmis. Die wordt gehouden in de Sint-Lambertuskerk, op steenworp afstand van De Driesprong.

Ook een belangrijke traditie in Zandhazendurp: tijdens carnaval verruilt de Prins zijn huis voor Partycentrum de Kentering. Uiteraard is hier gedurende carnaval van alles te doen.

De persoonlijke begeleiding van uw verhuizing staat voorop

Hoe kunnen wij u helpen? / Wat is voor u het makkelijkste?

 • bij u thuis
 • video-gesprek en video-taxatie
 • online offerte
 • bij ons op het verhuisbedrijf
 • ik wil eerst graag een indicatie
 • ik heb advies nodig
image description

Carnavalsverenigingen in Rosmalen

Carnaval wordt elk jaar weer mede mogelijk gemaakt door de vele carnavalsverenigingen die zich met veel liefde inzetten voor dit jaarlijkse feest. Rosmalen kent er verschillende, waaronder:

 • Bende Gek
 • HannusClub
 • Hedde FF
 • CC De Kepkes
 • CV De Likkebaerden
 • De Mafklappers
 • De Mallehaozen
 • Nog Eentje Dan
 • Opaz van Zandhazendurp
 • De Streekhaozen
 • Ut Neij Clubke

Dankzij deze verenigingen wordt carnaval voor alle inwoners van Zandhazendurp elk jaar weer een onvergetelijke ervaring.

Ontdek Rosmalen: activiteiten en plezier naast carnaval

Carnaval en Rosmalen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wat moet u dan de rest van het jaar? Geen nood, ook buiten carnaval om is er meer dan genoeg te beleven. Hieronder een aantal voorbeelden ter inspiratie.

Altijd iets te beleven bij Autotron

Zeg je Rosmalen, dan zeg je Autotron. Vroeger was Autotron een automuseum. Autoliefhebbers konden zich hier gemakkelijk een dag vermaken. Tegenwoordig doet Autotron dienst als evenementenlocatie. Er worden onder andere beurzen, muziekevenementen en, hoe kan het ook anders, autoshows gehouden. Dus is het hoog tijd voor een dagje uit? Dan hoef je nooit lang te wachten.

Tennistoernooi

Rosmalen mag dan wel een kleine plaats zijn, er wordt wel een internationaal bekend tennistoernooi gehouden. Elk jaar weer zijn alle ogen van de wereld gericht op de Libéma Open. Het tennistoernooi wordt gehouden op het terrein van Autotron, dat niet geheel toevallig in eigendom is van Libéma. Eerder werd het toernooi georganiseerd onder de namen Heineken Trophy, Ordina Open, Unicef Open, Topshelf Open en Ricoh Open. Deze bedrijven zijn allemaal sponsor geweest van dit tennistoernooi.

De natuur in

Niets is zo ontspannend als jezelf verliezen in de natuur, toch? Rosmalen en omgeving bieden diverse prachtige natuurgebieden en parken. Neem bijvoorbeeld de Rosmalense Zandverstuiving, een onderdeel van De Hooge Heide. Dit gebied biedt niet alleen uitgestrekte zandvlakten, maar ook een bos waar voornamelijk dennenbomen de boventoon voeren. Een perfecte plek om te verdwalen en waar kinderen naar hartenlust kunnen ravotten.

Een dagje naar de grote stad

Rosmalen heeft een perfecte ligging ten opzichte van ‘s-Hertogenbosch, dat op slechts 10 minuten rijden ligt. ‘s-Hertogenbosch is een bijzonder mooie stad met een middeleeuws stadshart. Ontdek de mooie straatjes, de grachten en de gotische Sint-Janskathedraal. ‘s-Hertogenbosch wel een keer gezien? Geen nood, er is nog genoeg moois te ontdekken in de omgeving. Wat te denken van plaatsen zoals Breda, Tilburg, Eindhoven, Nijmegen en Utrecht zijn allemaal in maximaal 45 minuten te bereiken. Maar ook kleinere plaatsen hebben veel te bieden. Vught (vestigingsplaats van Eduard Strang Verhuizingen) is daar een mooi voorbeeld van. De rijke geschiedenis ervan maakt het een zeer geliefde bestemming onder toeristen.

Eten, drinken en shoppen

Rosmalen biedt een verscheidenheid aan eetgelegenheden, waaronder Montimar en Kaizen Sushi & Asian Fusion. Voor een avondje uit zijn Café ’t Zonneke en Grand Café Bottles populaire keuzes. Shopliefhebbers kunnen hun hart ophalen in straten zoals de Dorpsstraat en overdekte locaties zoals Winkelcentrum Vreeburgpassage. Naast winkelen zijn er diverse bezienswaardigheden zoals de Sint-Lambertuskerk en Villa De Driesprong. Ooit was er een automuseum, Autotron Rosmalen, dat nu een evenementenlocatie is en waar het jaarlijkse tennistoernooi wordt gehouden zoals hierboven beschreven.

Wonen of verhuizen naar Rosmalen?

Wordt u al enthousiast van Rosmalen? Geen wonder, want Rosmalen heeft zoveel te bieden. Als verhuisbedrijf voor Rosmalen hebben we al heel wat mensen mogen verhuizen naar deze interessante plaats aan het Máximakanaal. Wilt u meer weten over Rosmalen, of heeft u hulp nodig bij uw verhuizing? Vertrouw op meer dan 140 jaar ervaring en neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Verhuizen van, naar of vanuit Rosmalen met verhuisbedrijf Strang

Wat ook de reden is dat u wilt verhuizen naar het mooie Rosmalen: de verhuizers van Eduard Strang Verhuizingen staan voor u klaar. De verhuizers van Eduard Strang Verhuizingen zijn al sinds 1881 gespecialiseerd in verhuizen in deze regio.  Met al onze ervaring kunnen wij ook uw inboedel vlot en soepel verhuizen. Wilt u ook ontspannen verhuizen? Neem dan contact op met Strang of vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.