Hoe heet Schijndel tijdens carnaval?

Schijndel tijdens carnaval

Elk jaar barst het feest tijdens carnaval weer los in Schijndel. Het wordt groots gevierd in dit kleine dorp. In de dagen van carnaval woon je niet in Schijndel, maar in Schorsbos. In dit artikel leest u alles over de oorsprong van de naam Schorsbos en de belangrijkste activiteiten tijdens carnaval. Maar Schijndel heeft nog veel meer te bieden dan alleen carnaval. Ook dat vertellen we u graag.

Geschiedenis en tradities carnaval Schijndel

Schijndel heet tijdens carnaval dus Schorsbos. Voor het antwoord op de vraag waarom Schijndel zo genoemd wordt, moeten we terug naar het jaar 1299. In dat jaar begon men met de bouw van de Koeveringse molen. Degene die toestemming voor de bouw gaf, was Hertog Jan II van Brabant. In de akte wordt Schijndel aangeduid als Skinle. Het zou een samenstelling zijn van ‘skin’ (schors) en ‘loo’ (bos). Voeg deze woorden samen en je komt tot de naam Schorsbos.

Activiteiten zoals de caranvalsmis, de boerenbruiloft en de begrafenis van Hopbeljanus komen traditiegetrouw elk jaar terug. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende activiteiten tijdens carnaval in Schijndel/Schorsbos.

Activiteiten en evenementen

Klompenklets

Klompenklets wordt georganiseerd door carnavalsvereniging Net Nie. De verschillende tonpraoters zorgen voor de nodige grappen en typetjes. Lachen gegarandeerd!

Aanzwengelbal

Het Aanzwengelbal is een hit onder de kinderen en jongeren van Schijndel, georganiseerd door de jongerenorganisatie De Zwengel. De kinderen gaan los op de laatste carnavalskrakers, uitgedost in de mooiste outfits. Hoe gekker hoe beter!

Carnavalsmis & optocht

De carnavalsmis van Schijndel wordt traditiegetrouw gehouden in de St. Servatiuskerk. Op zondagmorgen rond 10:00 uur start de priester met de mis die zo’n een tot anderhalf uur duurt.

Daarna is het tijd voor een van de hoogtepunten van carnaval: de optocht. De verschillende carnavalsverenigingen laten eindelijk zien waar ze maandenlang zo hard aan hebben gewerkt. De ene wagen is nog mooier en uitbundiger dan de ander. Maar een ding hebben ze gemeen. Ze hebben er alles aan gedaan om de optocht tot een onvergetelijk feest te maken.

 

De persoonlijke begeleiding van uw verhuizing staat voorop

Hoe kunnen wij u helpen? / Wat is voor u het makkelijkste?

  • bij u thuis
  • video-gesprek en video-taxatie
  • online offerte
  • bij ons op het verhuisbedrijf
  • ik wil eerst graag een indicatie
  • ik heb advies nodig
image description

Boerenbruiloft

Tijdens de boerenbruiloft wordt een bruiloft van het plattelandsleven van vroeger nagespeeld. Alleen dan met een hoop humor en grappen. De bruid en bruidegom zijn vaak bekenden uit Schijndel. Tijdens de ceremonie zijn de bruid en bruidegom gekleed in boerenkleding van vroeger.

Begrafenis Hopbeljanus

Een begrafenis is niet het eerste waar je aan denkt bij een groot feest. Maar toch wordt er elk jaar tijdens carnaval een begrafenis gehouden. Hopbeljanus is het boegbeeld van carnaval in Schijndel. Traditiegetrouw wordt Hopbeljanus begraven ter afsluiting van carnaval. De gasten gaan gekleed in passende kostuums, maar van verdriet is geen sprake. Deze begrafenis is een vrolijke bedoeling.

Wat heeft Schijndel nog meer te bieden naast carnaval?

Gaat u binnenkort verhuizen naar Schijndel, of overweegt u om hier te gaan wonen? Dan hebben we goed nieuws. U hoeft zich echt geen moment te vervelen want er is van alles te doen in Schijndel. Er worden allerlei evenementen georganiseerd en ook voor de kunstliefhebber is genoeg te beleven. Schijndel heeft ideale ligging. Dat horen we bij Eduard Strang Verhuizingen regelmatig van onze klanten. Met nog geen 24.000 inwoners blijft u weg van de drukte en hectiek van een grote stad. Maar hoe leuk is het om die drukte en hectiek af en toe even op te zoeken in leuke steden als Den Bosch, Tilburg en Eindhoven.

 

Verhuizen van, naar of vanuit Schijndel met verhuisbedrijf Strang

Wat ook de reden is dat u wilt verhuizen naar het mooie Schijndel: de verhuizers van Eduard Strang Verhuizingen staan voor u klaar. De verhuizers van Eduard Strang Verhuizingen zijn al sinds 1881 gespecialiseerd in verhuizen in deze regio.  Met al onze ervaring kunnen wij ook uw inboedel vlot en soepel verhuizen. Wilt u ook ontspannen verhuizen? Neem dan contact op met Strang of vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.