Vught tijdens carnaval

Carnaval in Vught

Ben je van plan om naar Vught te verhuizen? Dan heb je je vast al verdiept in deze fijne plaats. Maar ben je ook bekend met Dommelbaorzedurp? Dommel-wat? Elk jaar tijdens carnaval verandert Vught in Dommelbaorzedurp. In dit artikel lees je waar die naam vandaan komt en hoe we in Vught carnaval vieren. We weten zeker dat je na het lezen van dit artikel nóg sneller naar Vught wil verhuizen.

Hoe heet Vught tijdens carnaval?

Sinds 1954 verandert tijdens carnaval de naam Vught in Dommelbaorzedurp. Deze naam heeft alles te maken met de rivier de Dommel die langs de stadsgrens van Vught loopt, en de wijk de Baarzen. Gooi je dit in de blender, dan kom je al snel uit op de naam Dommelbaorzedurp.

Maar dat is niet het enige dat verandert. Nee, tijdens carnaval leer je Vught op een hele andere manier kennen. De hele stad wordt op z’n kop gezet!

Hoe heet Vught tijdens carnaval?

Sinds 1954 verandert tijdens carnaval de naam Vught in Dommelbaorzedurp. Deze naam heeft alles te maken met de rivier de Dommel die langs de stadsgrens van Vught loopt, en de wijk de Baarzen. Gooi je dit in de blender, dan kom je al snel uit op de naam Dommelbaorzedurp.

Maar dat is niet het enige dat verandert. Nee, tijdens carnaval leer je Vught op een hele andere manier kennen. De hele stad wordt op z’n kop gezet!

Hoe viert men carnaval in Vught?

Carnaval wordt breeduit gevierd in Vught. Hieronder sommen we enkele populaire activiteiten op.

Optocht

Een optocht mag niet ontbreken tijdens carnaval. Dat weten ze hier maar al te goed. Tijdens de optocht worden eindelijk die prachtige wagens getoond aan alle carnavalsvierders. De een is nog mooier dan de ander. Maar één ding hebben ze gemeen: de creativiteit en de feestelijkheid spatten ervan af.

Optredens

Zing mee met de heerlijkste carnavalskrakers en drink gezellig een biertje met je mede-carnavallers. Gezelligheid gegarandeerd.

Uitreiking Prinsensjaal

Elk jaar wordt de Prinsensjaal uitgereikt aan een persoon of groep die zich inzet voor de plaatselijke carnaval. In 2023 ging de Prinsensjaal naar CV De Kaoter Is Veur Laoter. Al 22 jaar zet deze carnavalsvereniging zich in tijdens de optocht met muziek en gezelligheid.

Spelmiddag

Ook voor de kinderen is er genoeg te doen tijdens carnaval in Vught. Tijdens de spelmiddag vermaken kinderen zich met talloze verschillende activiteiten. Laser gamen, schminken, mega-lego en een kinderdisco zijn slechts enkele van de activiteiten.

Haringhappen

Traditiegetrouw sluit men carnaval af in Vught met haringhappen. Een katholieke traditie waarmee het begin van de vastentijd werd ingeluid. De vastentijd was een tijd van soberheid. Er werd dan geen vlees gegeten. Tegenwoordig wordt het haringhappen gebruikt om terug te kijken op een geslaagd carnaval.

De persoonlijke begeleiding van uw verhuizing staat voorop

Hoe kunnen wij u helpen? / Wat is voor u het makkelijkste?

  • bij u thuis
  • video-gesprek en video-taxatie
  • online offerte
  • bij ons op het verhuisbedrijf
  • ik wil eerst graag een indicatie
  • ik heb advies nodig
boekendoos eduard strang verhuizingen vught den bosch

Wil je weten wat er naast carnaval nog meer te doen is in Vught?

Carnaval in Vught is dus een hele happening. Maar carnaval alleen is natuurlijk geen reden om te verhuizen naar Vught. Hieronder vertellen we wat er nog meer zo leuk is aan het Noord-Brabantse Vught.

Bezienswaardigheden

Ondanks dat Vught een relatief kleine plaats is, stikt het er van de bezienswaardigheden. Hieronder benoemen we drie belangrijke.

Nationaal Monument Kamp Vught
Dit concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog laat zien hoe de gevangenen hier gevangen werden gehouden. Het is een museum en herdenkingsplaats in een.

Kasteel Maurick
Dineren of slapen in een prachtig kasteel? Het kan in Kasteel Maurick. Of maak een wandeling door het prachtige omliggende park.

De IJzeren Man
Dit recreatiegebied heeft alles voor een geslaagde zomerse dag. Water, strand en horeca. Vernoemd naar de baggermachine die ‘m uitgroef. In de zomermaanden worden er verschillende leuke activiteiten georganiseerd.

Ligging

Vught is met zo’n 26.000 inwoners een relatief kleine plaats. Een ideale plek voor mensen die niet in een grote stad willen wonen, maar er wel in de buurt willen wonen. Dat horen we bij Eduard Strang Verhuizingen elke keer weer als belangrijke reden om in Vught te komen wonen. De steden Tilburg, Den Bosch en Eindhoven zijn allemaal binnen een half uur met de auto te bereiken. Dat maakt Vught ook een populaire woonplaats voor mensen die in een van deze drie steden werken.

Na een werkdag laten ze de drukte en hectiek van de grote stad achter zich, en komen thuis in het veel rustigere Vught.

Wonen in Vught is wat dat betreft ook ideaal voor mensen die graag een dagje uit gaan. Bijvoorbeeld naar een van de bovenstaande plaatsen. Zelfs een dagje Maastricht of Antwerpen is goed te doen. Beide plaatsen zijn binnen anderhalf uur met de auto te bereiken.

Natuur

In het weekend even de natuur in? Dat kan. Bijvoorbeeld op de Vughtse Heide. Geniet van de uitgestrekte heide, de verschillende watertjes en de dieren die er leven. Gek om te bedenken dat er op deze plaats hard is gevochten in de 19e eeuw. Verspreid over de Vughtse Heide ziet u daar nog tekenen van. Er is een wandelroute van 5 kilometer waarmee u de hele Vughtse Heide ontdekt.

Iets verderop, in het nabijgelegen Drunen, vindt u een nog groter natuurgebied: de Loonse en Drunense duinen. Hier vind je bos, heide en heel veel zand. 270 hectare aan stuifzand om precies te zijn. Omdat de wind hier vrij spel heeft, verandert het landschap voortdurend. Tijdens een volgend bezoek kan het er maar zo anders uitzien. Dit unieke landschap zorgt voor een unieke mix van planten en dieren. Er zijn verschillende routes voor wandelaars en fietsers beschikbaar.

Liever een frisse duik nemen? Ook dat kan. In slechts 12 minuten fietst u vanaf het centrum van Vught, naar de Zuiderplas. Een heerlijke plek om te zwemmen, of gewoon om op het strand te liggen.

Kortom: Vught heeft enorm veel te bieden en is daarmee een zeer geliefde plek om te wonen. Het jaarlijkse carnaval is een kers op de taart.

Verhuizen naar Vught met verhuisbedrijf Strang

Wat ook de reden is dat u wilt verhuizen naar het prachtige Vught: de verhuizers van Eduard Strang Verhuizingen staan voor u klaar. De verhuizers van Eduard Strang Verhuizingen zijn al sinds 1881 gespecialiseerd in verhuizen in deze regio.  Met al onze ervaring kunnen wij ook uw inboedel vlot en soepel verhuizen. Wilt u ook ontspannen verhuizen naar Vught? Neem dan contact op met Strang of vraag een geheel vrijblijvende offerte aan.