Checklist verhuizen naar Zwitserland

Verhuischecklist Zwitserland

U gaat werken in Zwitserland en bent niet van plan heen en weer te reizen. U gaat verhuizen en ook wonen in Zwitserland! Dan moet er van alles geregeld worden, want een verhuizing naar het buitenland zit nu eenmaal vast aan een aantal regels en activiteiten. Die regels vallen voor een EU-burger best wel mee, maar je moet wel aan van alles denken. Om het u iets makkelijker te maken, hebben we een checklist voor u gemaakt.

verhuizen naar Zwitserland moving to Switzerland Swiss douane inklaring inboedel en auto invoeren douanedepot (2)

Een goed verhuisbedrijf

U kunt al uw tijd en energie steken in alle rompslomp die een verhuizing met zich meebrengt. Inpakken, uitpakken, het opknappen van het huis, vloerbedekking verwijderen en ga zo maar door. U kunt deze taken (of één van die taken) ook door een goed en betrouwbaar verhuisbedrijf laten doen.

Douane Zwitserland

Als u gebruik maakt van een goed verhuisbedrijf , hoeft u zich geen zorgen te maken over de douane. Het verhuisbedrijf weet precies wat de verwachtingen en eisen zijn van de douane van Zwitserland en handelen dit netjes af. Overleg dan wel goed met het verhuisbedrijf en zorg voor een inventarislijst. Nummer ook alle dozen die u meeverhuist en schrijf op iedere doos in enkele woorden wat erin zit. Over huisraad doet de douane nooit moeilijk. Gaat u zelf verhuizen? Doe dat in elk geval niet in het weekend, want dan is de douanepost voor verhuiswagens dicht.

Keukenapparatuur en witgoed

In Nederland verhuizen we alle keukenapparatuur, wasmachines en ander witgoed mee. In Zwitserland kijken ze raar op als u het allemaal meesleept. Het is namelijk normaal dat dergelijke apparaten bij het huis horen. U kunt deze apparaten daarom beter in Nederland achterlaten.

Invoerrechten Zwitserland

De basisregel is dat over alle goederen invoerrechten geven zullen worden Zwitserland binnengebracht worden. M.a.w. over nieuwe goederen al dan niet voor de handel maar ook over gebruikte goederen, zoals een verhuizing. Echter; indien u aan alles eisen voldoet die voor de uitzonder gelden, dan is het mogelijk om de verhuizing zonder invoerrechten in te voeren. Als verhuisbedrijf assisteren wij u hierbij en kunnen u hierover vooraf over adviseren.

verhuizen naar Zwitserland moving to Switzerland Swiss douane inklaring inboedel en auto invoeren douanedepot

Huisdieren mogen mee

En mogen Flappie, Mimi en Bello mee? Ja zeker! Al moeten de dieren wel op tijd zijn ingeënt bij de dierenarts. Alle inentingen (dat zijn er meer dan wanneer u in Nederland verblijft) moeten goed gestempeld en genoteerd worden in het dierenpaspoort. Honden en katten moeten ook gechipt en geregistreerd zijn.

De persoonlijke begeleiding van uw verhuizing staat voorop

Hoe kunnen wij u helpen? / Wat is voor u het makkelijkste?

  • bij u thuis
  • video-gesprek en video-taxatie
  • online offerte
  • bij ons op het verhuisbedrijf
  • ik wil eerst graag een indicatie
  • ik heb advies nodig
image description

Verblijfsvergunning voor Zwitserland

Voor u naar Zwitserland verhuist, regelt u een verblijfsvergunning. Als EU-burger is dat niet zo ingewikkeld. Afhankelijk van uw reden voor het verhuizen en van de tijdsduur van uw werkcontract krijgt u een verblijfsvergunning van 364 dagen of 5 jaar. Er zijn ook verblijfsvergunningen voor werkzoekenden, die 3 maanden geldig zijn. Zijn die 3 maanden verstreken en heeft u nog steeds geen werk gevonden? Dan kunt u de verblijfsvergunning nogmaals verlengen. Over het algemeen is het zo dat uw familieleden met u mee mogen. Wel zo handig als u gaat werken en wonen in Zwitserland.

Verhuizing doorgeven aan gemeente

Vergeet voordat u naar Zwitserland verhuist, niet uw verhuizing door te geven aan de gemeente. Laat weten dat u voor (on)bepaalde tijd naar het buitenland verhuist. De gemeente schrijft u dan uit. U meldt zich weer aan bij de gemeente in Zwitserland. U hoeft zich niet te melden bij de Zwitserse ambassade. De ambassade houdt geen lijst bij met aanwezige Nederlanders. Als u dat prettiger vindt, kan het wel.

Post doorsturen na verhuizing

Vergeet niet bij alle instanties waar u in Nederland bent ingeschreven door te geven dat u naar het buitenland verhuist. Laat ook uw post doorsturen naar Zwitserland.

verhuizen naar Zwitserland moving to Switzerland Swiss douane inklaring inboedel en auto invoeren douanedepot (2)

Werken in Zwitserland

Bent u ondernemer, dan mag u (als u de juiste verblijfsvergunning heeft) een eigen bedrijf starten in Zwitserland. Laat u van tevoren goed informeren over alle regels en eisen voor ondernemers in Zwitserland. Het ondernemen verloopt in Zwitserland anders dan in Nederland. De BTW is bijvoorbeeld al anders: 8% in Zwitserland i.p.v. 21% in Nederland.
Bent u in loondienst? Laat u dan van tevoren goed inlichten over de werkcultuur. Zo maken Zwitsers over het algemeen meer werkuren per week dan Nederlanders. Het gemiddelde ligt tussen de 40 en 45 uur per week. Let op! Wilt u uw ontslag indienen? Doe dit al drie maanden van tevoren.

Wonen in Zwitserland

U gaat wonen in Zwitserland? De meeste Nederlandse immigranten zoeken naar een huurhuis, omdat zo’n arbeidscontract vaak tijdelijk van aard is. Huren is in Zwitserland duurder dan in Nederland. Wel wordt het huis woonklaar opgeleverd met alle benodigde apparatuur, een keurige vloer, geverfde muren etc. Als er iets kapot gaat, zorgt de huisbaas voor de reparaties en hij betaalt daar ook voor. Houd er ook rekening mee dat de borg vaak bestaat uit drie maanden huur + extra kosten.
Wilt u een huis kopen? De hypotheekrente is in Zwitserland een stuk lager. Dat maakt het kopen van een huis relatief goedkoop. De prijzen van huren en huizen verschillen enorm. In de stad zijn huizen ontzettend duur en buiten de stad liggen de prijzen een stuk lager. Let erop dat het opzeggen van een huurhuis een stuk meer tijd nodig heeft dan in Nederland (net als het opzeggen van uw baan). Meestal moet u het al drie maanden van tevoren opgeven op specifieke dagen (zoals 1 april of 1 oktober).

Download onze verhuischecklist

Met alleen de juiste verhuizer en eventuele opslag komt u er nog niet. Er moet natuurlijk nog veel meer gebeuren. Vooral van die kleine dingetjes, die u steeds vergeet. We helpen u graag met het creëren van orde. Hiervoor hebben wij een verhuischecklist samengesteld. De verhuischecklist kunt u gratis downloaden.

Verhuisofferte aanvragen

Dit waren alvast tien tips over Zwitserland. Wil je meer tips of heb je andere vragen over het verhuizen naar Zwitserland? Neem gerust contact op met Eduard Strang.