Column Bedrijf & Overheid; Een gezondere werkplek door minder comfort

Column Bedrijf & Overheid; Een gezondere werkplek door minder comfort

image (4)Deze column is geschreven door René Mol.  Na 8 jaar gewerkt te hebben als fysiotherapeut in een particuliere praktijk te Best ben ik in 1999 gaan werken bij Ergo Zit. Als basis voor het veranderproces bij mensen met fysieke klachten ben ik altijd uitgegaan van een heldere analyse en duidelijke uitleg over de oorzaak van de klachten. Andere sleutelwoorden zijn afwisseling van houding en meer beweging. Het is voor mij een uitdaging om samen met u als werkgever en werknemer te werken aan preventie van klachten en te zoeken naar oplossingen voor de lange termijn.

‘Use it or lose it’. Vanuit dat uitgangspunt gaat adviesbureau Ergo Zit de lichaamsklachten van personeel te lijf. Grote boosdoener is immers niet gebrek aan comfort op de werkplek, maar juist te veel comfort, waardoor spieren en gewrichten niet meer worden gebruikt. De adviseurs van Ergo Zit maken medewerkers bewust van de belangrijkste oorzaken van fysieke klachten en hoe ze deze kunnen voorkomen en aanpakken. Niet meer symptoomgericht behandelen maar achterliggende oorzaken op de werkplek aanpakken. Het woord ‘onder-belast’ geeft aan waar deze oorzaken liggen. Wie ooit in het gips heeft gezeten, weet wat er met je spieren en gewrichten gebeurt wanneer je deze lange tijd niet gebruikt. Ook op veel werkplekken laten deze effecten zich gelden. De mens is economisch ingesteld, of minder subtiel gesteld: de mens is van nature lui. Van bureaustoelen en ander kantoormateriaal vragen we dan ook vooral veel steun waardoor het lichaam te weinig wordt geprikkeld. ‘Wat je niet gebruikt, raak je kwijt’, is de voornaamste boodschap die Ergo Zit uitdraagt.

Vaste patronen en variatie

Belangrijk is dat mensen zich bewust worden van hun totale bewegingspatroon. Het kernwoord daarbij is afwisseling. Ergo Zit kijkt naar de volledige bewegingspatronen van een medewerker. Welke spieren worden er bij sport en hobby’s gebruikt, hoe lang zit iemand achter de computer, en zit hij thuis in dezelfde houding als op kantoor? Ergo Zit maakt mensen bewust van hun routines en stimuleert om deze te doorbreken. Ergo Zit ziet dat bewustwording over een verantwoorde werkplek toeneemt. De tijd is inmiddels rijp voor het nieuwe werken, met flexibele tijden, meer onderbrekingen en meer afwisseling tussen thuis- en kantoorwerk. Hoewel de trend nog te primair is om vast te stellen dat dit tot minder klachten leidt, biedt de komst van het flexwerken een goede gelegenheid om personeel hiervan bewust te maken. Sommige klachten zullen erdoor afnemen, maar ook de thuiswerker zit nog steeds achter de computer. Een goede informatievoorziening, verantwoorde materialen en een duidelijk instructie over hoe deze materialen op een gezonde manier te gebruiken, zal altijd nodig blijven.  Neem voor meer informatie contact op met René Mol, 073-6571300, r.mol@ergozit.nl, www.ergozit.nl

Lees alle columns op onze Blog-pagina of ga direct naar de Blog Bedrijf & Overheid

minder comfort op de werkvloer is beter