Column Frankrijk: Even een schuurtje verbouwen

Column Frankrijk: Even een schuurtje verbouwen

OLYMPUS DIGITAL CAMERALennard Maas was tijdens zijn werkzame leven internationaal marketing adviseur. Zijn vrije tijd bracht hij in Frankrijk door. Eenmaal gestopt met werken besloot hij zijn opgebouwde ervaringen te gaan delen. Er kwam een website met de toepasselijke naam: “mijn tweede leven”. Lennard is op dit moment een van de belangrijkste Nederlandse adviseurs voor mensen die zich in Frankrijk willen vestigen en zijn website is misschien wel de mooiste Nederlandstalige encyclopedie over Frankrijk. www.ma-deuxieme-vie.com

 

Even een schuurtje verbouwen

Veel Nederlanders die in Frankrijk een huis kopen in het “beloofde land” moeten toch nog zorgen dat er brood op de plank komt. Vaak is de ultieme droom uitbater te worden van een camping of een chambre d’hôte . Maar is dat wel zo verstandig? Er zijn er al zo veel en het merendeel bijt op een houtje.
Het runnen van een camping of een chambre d’hôte lijkt zo romantisch. Maar het vergt meer inspanning dan je op het eerste moment denkt. Weinig rust en altijd klaar staan voor anderen. En er zijn veeleisende gasten die voor een paar centen de luxe van een Hilton hotel denken te krijgen. Zorg dat je alles goed op een rijtje hebt staan voor je aan je avontuur begint. Wij kunnen tal van teleurstellingen noemen. Dat overkwam ook Peter en zijn vrouw. Ze hadden een mooie boerderij gekocht. 300 jaar oud en in bijzonder goede staat. Vlak bij de boerderij stonden twee grote schuren. Daar zouden ze wel eens “even” twee prachtige gîtes van maken. Bezetting 60% per jaar en kostje gekocht. Maar een schuur is vaak niet meer dan een bouwsel met vier muren en een dak. Het is een ruimte waar je met tractor in rond kunt rijden en hooi in op kunt slaan. Schuren, zeker oude schuren, zijn niet gebouwd om daar ooit vloeren, wanden, keukens en badkamers in aan te brengen. Tijdens een afspraak met een architect werd al snel duidelijk dat de schuur, zonder bijzondere ingrepen, na de “eenvoudige” verbouwing zou gaan kantelen. De reden daarvoor was simpel. Schuren kunnen niet worden omgebouwd tot woonhuizen vanwege het ontbreken van funderingen.

Uit technisch onderzoek bleek dat de grond onder de schuren volkomen verzadigd was. Hoewel niet zichtbaar, liep er een klein ondergronds beekje onder de schuren door. Alles is technisch op te lossen, maar een beek verleggen en funderingen aanleggen was toch net iets te veel van het goed. Peter en zijn vrouw bleven dan ook zitten met een behoorlijke investering die achteraf weg gegooid bleek te zijn. Met enige creativiteit zijn er nadere en betere dingen te bedenken. We hebben mensen op het juiste spoor gezet door onverwachte en niet eerder vertoonde zaken in Frankrijk op te starten.

Voor meer informatie, neem contact op met info@ma-deuxieme-vie.com en voorkom teleurstellingen.

Column door Lennard Maas
Voor Eduard Strang Verhuizingen | Den Bosch

Lees alle columns op onze Blog-pagina of ga direct naar de Frankrijk-Blog

verbouwde schuur in Franrkijk, verhuizen met strang

Waar Peter en zijn vrouw van droomde.