Column: Life in Brisbane Australië, deel 1

Column: Life in Brisbane Australië, deel 1

Mijn naam is Douwe Strang. Ik ben 5 jaar geleden verhuisd naar Australië en woon met mijn vrouw en dochter in Brisbane, aan de oostkust in de staat Queensland. Ik werk als Business Development Manager voor Grand Chancellor Hotels in Brisbane www.grandchancellorhotels.com

 

Perfect buitenleven

Het leven in Australië is behoorlijk anders dan in Nederland. Het klimaat is hiervoor de belangrijkste reden. In Zuid Oost Queensland wonen wij in een subtropisch klimaat. In het noorden van de staat wordt het tropisch (Nederland past ongeveer 40 keer in Queensland). Het weer is perfect voor buitenleven. De vier seizoenen zoals wij die in Nederland kennen, zijn hier moeilijker te onderscheiden. Hier kun je het hele jaar naar het strand en zwemmen in de zee, want het water heeft altijd een aangename temperatuur. Uitgaansgelegenheden hebben hier bijvoorbeeld ook geen garderobe want niemand draagt een jas. Je neemt hoogstens je trui mee op een winteravond.

Haaien in de vijver

Het altijd heerlijke weer brengt nog een ander fenomeen met zich mee wat minder leuk is. Zware stormen en zelfs overstromingen. In het tweede jaar dat wij in Australië woonden, werd de stad getroffen door de zwaarste overstroming in 25 jaar. Dit was behoorlijk heftig en iets wat ik niet eerder had meegemaakt, ook mijn partner niet. De schade was enorm in de stad en in de wijde omgeving. Soms brengt het ook grappige gebeurtenissen met zich mee. Een paar weken na de overstromingen ontdekten een paar golfers een paar vinnen in de grote vijver op de golfbaan. Na onderzoek bleken er 2 haaien in de vijver te zitten. Deze waren door de overstromingen meegevoerd en achtergebleven in de vijver.

Orkanen zijn er ook

Onlangs is er ook een orkaan van de zwaarste categorie 500 km boven Brisbane aan land gekomen en heeft voor veel schade gezorgd. In november, het begin van de zomer, is er ook een zeer zware storm over de stad geraasd met hagelstenen zo groot als golfballen. Met meer dan een biljoen dollar schade in Brisbane. Gesprongen ruiten, kapotte daken, duizenden auto’s met ernstige hagelschade, stroomuitval en plaatselijke overstromingen om maar een paar ongemakken te noemen. Het mooie is dat de gemiddelde Australiër hier niet van onder de indruk raakt. Na de gebeurtenissen stropen ze de mouwen op en helpen elkaar de boel op te ruimen.