Column Frankrijk: Verhuizen? Wie doet wat?

Verhuizen? Wie doet wat?

OLYMPUS DIGITAL CAMERALennard Maas was tijdens zijn werkzame leven internationaal marketing adviseur. Zijn vrije tijd bracht hij in Frankrijk door. Eenmaal gestopt met werken besloot hij zijn opgebouwde ervaringen te gaan delen. Er kwam een website met de toepasselijke naam: “mijn tweede leven”. Lennard is op dit moment een van de belangrijkste Nederlandse adviseurs voor mensen die zich in Frankrijk willen vestigen en zijn website is misschien wel de mooiste Nederlandstalige encyclopedie over Frankrijk. www.ma-deuxieme-vie.com

Jan en Marijke hadden hun besluit genomen. Ze zouden in Nederland stoppen met werken en in Frankrijk een nieuw bestaan opbouwen. Ze hadden er lang en diep over nagedacht. Alle voors en tegens waren tegen elkaar afgezet, de risico’s waren goed onderzocht en tot een minimum beperkt. Jan was radiologisch laborant, Marijke was apothekers assistente in het zelfde ziekenhuis. Ze zouden in het ziekenhuis in Clermont-Ferrand aan de slag kunnen gaan. Het was haalbaar.

Hun woning werd in de verkoop gezet en intussen werd in Frankrijk gezocht naar een andere woning. De Auvergne – Puy de Dôme moest de bestemming worden. Mooie omgeving, rustig, rijk aan natuurschoon en mooie leuke steden en dorpen, zoals Ambert, Thiers en Clermont, in de onmiddellijke omgeving. Na lang zoeken hadden ze hun oog laten vallen op een prachtig huis in Saint-Beauzire op 14 km. van Clemont. Een leuk stadje met bijna 2.000 inwoners, rustig gelegen en met een uitzicht waar men alleen maar van kan dromen. Het huis was in goed staat en, op wat verf en behang na, gereed om te betrekken.

Ondanks de crisis ion de Nederlandse huizenmarkt hadden ze alle geluk van de wereld. Hun huis in Den Bosch kon snel worden verkocht, weliswaar voor € 10.000,- minder dan de oorspronkelijke vraagprijs. Maar afgezet tegen de koopprijs voor het huis in Saint-Beauzire bleef er nog meer dan € 15.000,- over voor het opknappen en de verhuizing. Het was het risico waard. Wel moest er zuinig worden omgesprongen met de centjes, maar Jan was een handige Harrie. Marijke was niet te lui om de handen uit de mouwen te steken en gelukkig konden ze terug vallen op Nederlandse vrienden die wilden komen helpen met klussen. Voor de verhuizing hadden ze contact gehad met een erkende verhuizer uit Vught. Deze had hen goed voorgelicht en een mooie offerte uitgebracht. Aan bepaalde tips hadden ze wat en die waren bruikbaar. Maar de prijs? Toch wat aan de hoge kant!
Nu was dat geen probleem. Zwager Joop reed met een busje van de zaak. Hij kon het bij zijn vriendelijke baas wel voor elkaar krijgen om dat busje voor de verhuizing te mogen lenen. Dat viel echter tegen. De goede baas gaf geen toestemming, maar geen nood. Dan maar een busje huren en in één weekend een keer of drie op en neer rijden. Het was uiteindelijk maar een goeie 900 kilometer. Om de beurt rijden en alles was gepiept. Op vrijdagmiddag vertrok Joop voor de eerste rit. Middernacht aankomen, uitladen en meteen weer terug naar Den Bosch. Zaterdagmiddag, 12 uur, vertrekken voor de tweede rit. Maar toen begon de ellende. Bij Survilliers, net boven Parijs, werd het busje door de politie aan de kant gemanoeuvreerd.

Franse Politie
De politie in Frankrijk is gek op auto’s met een geel nummerbord, waarvan ze vermoeden dat de hand wordt gelicht aan het maximaal laadvermogen. Dit busje bleek veel te zwaar beladen te zijn. Er zat niets anders op dan ter plekke een tweede busje te huren. De helft van de vracht moest worden overgeladen. Voor verder gereden kon worden waren zeven uur vestreken.

Uiteindelijk bleek, na de deceptie, de verhuizing was pas op woensdag afgerond, goedkoop ook nog eens duurkoop te zijn. Met extra kosten waren ze € 600,- duurder uit dan de offerte van de verhuizer. Vaak is professioneel advies dus het enige juiste advies.
Achteraf moesten ze toegeven, verhuizen is een vak. Een vak dat door ervaring met aandacht en liefde wordt uitgevoerd. Door specialisten die u overtuigen van die expertise en u met raad en daad bij staan. Maar die u vooral het veiligste en goedkoopste alternatief aanbieden. Uw verhuizing goed verzekerd? Ga daarom niet zelf prutsen.

Column door Lennard Maas
Voor Eduard Strang Verhuizingen | Den Bosch

 Lees alle columns op onze Blog-pagina of ga direct naar deFrankrijk-Blog