12 Handige verhuistips van Eduard Strang

12 verhuistips van Eduard Strang

U gaat uw huis verkopen en u wilt natuurlijk dat u die ene juiste koper snel ontmoet. Wij geven u 12 tips om u daarbij te helpen. De tips zijn geschikt voor de situatie dat u de verkoop zelf ter hand neemt, wanneer u een makelaar inschakelt of dat u kiest voor een combinatie daarvan. De laatste optie kan heel goed werken mits u heldere afspraken met uw makelaar maakt.

1. Bedenk wie uw woning gaat verkopen

Gaat u uw woning zelf verkopen, laat u het de makelaar doen of kiest u voor een combinatie van deze; de ‘hybride’ aanpak? Als u ervoor kiest om zelf uw woning te verkopen, maak dan een stappenplan en voer iedere stap zorgvuldig uit voordat u aan de volgende begint. Wanneer u een makelaar inschakelt, overleg dan vooraf met elkaar wat de te nemen stappen zijn en welke overlegmomenten er zijn om het stappenplan bij te stellen. Kiest u voor een ‘hybride’ aanpak, maak dan vooraf duidelijke afspraken over wie wat gaat doen. Veel makelaars bieden deze vorm aan. Bestudeer hun websites en bekijk welke taken u op u wilt nemen, en welke niet. De meeste mensen laten de onderhandelingen en het juridische deel over aan de makelaar.

2. Zet uw woning voor de juiste prijs in de markt

Zet u uw woning heel scherp in de markt, dan vergroot u de kans hem snel te verkopen. Andersom kunt u meer geld voor uw woning krijgen als u geduld hebt. Wanneer u rustig afwacht, is de kans groot dat er op een gegeven moment iemand langskomt die perse uw woning wilt hebben en bereid is een hoge prijs te betalen.

Wanneer de makelaar uw huis verkoopt, zal deze de woning taxeren en  inschatten hoe lang het bij een bepaalde vraagprijs zal duren voordat de woning verkocht is. Om uw woning snel te verkopen, zult u scherp moeten inzetten, maar u wilt natuurlijk uw woning ook niet ‘weggeven’.

3. Zorg dat uw woning opvalt op Funda

De makelaar zal uw woning op Funda zetten, tenzij er een goede reden is om dat niet te doen. Omdat vrijwel ieder huis dat te koop is op Funda staat, zal uw huis niet zo makkelijk opvallen tussen de rest van het woningaanbod. En dat is een probleem als u snel van uw woning af wilt.

Om uw huis op te laten vallen op Funda, kunt u het promoten; hier zijn kosten  aan verbonden. De verschillende manieren om uw huis te laten opvallen, zijn:

Een Promolabel. Uw huis heeft gedurende een maand meer presentatieruimte in de zoekresultaten van Funda.

Een Toppositie. Daarmee staat uw woning prominent bovenaan de resultatenlijst. Dit kan voor de periode die u wilt; een week, een maand of een veelvoud daarvan.

Met Woning in beeld staat uw huis gedurende een maand op de homepage van Funda.

4. Voeg gimmicks toe aan uw Funda-profiel

Voeg een goede plattegrond, een 360° foto of een video toe aan uw Funda-pagina. Hierdoor valt uw woning meer op én wordt uw advertentie door Funda beter gewaardeerd. Funda heeft onderzocht dat door deze gimmicks de pagina met uw huis tweemaal zo lang wordt bekeken en meer kans geeft op contactaanvragen.

5. Plaats uw huis ook op Marktplaats

Om uw woning te verkopen, moeten zoveel mogelijk mensen uw woning onder ogen krijgen. Zet uw woning daarom ook op Marktplaats.nl en zet hem in de juiste rubriek. U heeft de mogelijkheid om vanuit uw advertentie op Marktplaats een link op te nemen. Maak gebruik van deze mogelijkheid en maak een link naar uw woning op Funda.nl. Het zal voor vertrouwen zorgen bij potentiële kopers als zij zien dat uw woning bij een makelaar te koop staat.

6. Plaats uw huis op zoveel mogelijk huizensites

Hoe meer mensen uw woning te koop zien staan, hoe groter de kans dat deze snel verkocht wordt. Naast Funda.nl en Marktplaats.nl zijn er nog tal van kleinere sites waarop u uw woning kunt plaatsen. Een bekende site is Jaap.nl. Deze site timmert hard aan de weg om nog bekender te worden onder het grote publiek.

7. Bereik het netwerk achter uw netwerk

Als uw directe kring van familie en vrienden niet geïnteresseerd is in uw woning, zijn de mensen in hun netwerk dat misschien wel. Deel daarom uw woning (met de link naar Funda.nl) op Facebook en vraag of men het bericht wil delen. Veel mensen hebben wel 400 Facebook-vrienden. Op deze manier kunt u erg veel mensen bereiken.

Deel uw woning niet dagelijks – of om de paar dagen – op Facebook. Dan wordt het spam en komt u wellicht als wanhopig over.

Gebruik ook andere social media kanalen zoals Twitter om uw woning onder de aandacht te brengen.

8. Overweeg om zelf de bezichtiging te verzorgen

U kent uw huis het beste en kunt er daarom het meeste over vertellen. Ook over de omgeving en de faciliteiten. Ontvang de kijkers vriendelijk, geef zakelijke informatie en beantwoord hun vragen eerlijk en bondig. Blijf vriendelijk, ook wanneer ze iets negatiefs over uw huis zeggen. Zorg voor een prettige sfeer en geef de kijkers alle ruimte om alleen rond te kijken; ook in kasten en lades, want dat gebeurt. Zorg dat ze met een goed gevoel vertrekken.

Beperk tijdens de bezichtiging uw gezinsactiviteiten. Breng de kinderen en huisdieren vooraf naar de buren of naar vriendjes. Zet de televisie en radio uit. De kijkers willen zien wat zij met het huis kunnen doen en niet wat u er zoal doet.

9. Bel mensen na die de woning hebben bezichtigd

Het komt voor dat mensen meerdere malen uw woning komen bekijken – en  dus interesse hebben – en dan niets meer van zich te laten horen. U kunt zich blijven afvragen wat de reden daarvan is, of u kunt de makelaar vragen om deze persoon te bellen. Of u doet het zelf. Misschien is er iets dat hen tegenstaat en makkelijk oplosbaar is. Als u dat weet, kunt u er iets aan doen. Misschien gaat die persoon alsnog over tot aankoop.

10. Doe mee aan de Open Huizen Dag

Tweemaal per jaar organiseert de NVM de landelijke Open Huizen Dag. De NVM is de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen. Iedereen mag die dag de deelnemende huizen van binnen en buiten gaan bekijken. Ook de mensen die helemaal geen huis willen kopen en alleen nieuwsgierig zijn. U krijgt dus een variëteit aan bezoekers over de vloer en wellicht ook de potentiële koper van uw huis. Blijf daarom alert, ontvang iedereen vriendelijk en geef heldere informatie over uw huis.

De NVM geeft aan dat huizen die deelnemen aan de Open Huizen Dag een verhoogde kans hebben om verkocht te worden; 30% van de deelnemende huizen was verkocht na 12 weken. Tegenover 17% van de woningen die niet hadden deelgenomen. Het is aan de makelaar om hiervoor een extra tarief te rekenen. De NVM heeft hiervoor geen richtlijnen voor opgesteld.

11. Ben creatief

Grijp iedere kans aan om te tonen dat uw huis te koop is. Organiseer een ‘Preview open-dag’ een paar dagen voordat de makelaar uw woning op Funda zet. Maak met Koningsdag een groot bord met foto’s van uw woning erop en zet die in uw marktkraam. Heeft u een tweede huisje in Frankrijk? Laat de koper van uw huis een week gratis in uw vakantiehuis verblijven. Het kost u niets en het gebaar zal zeer gewaardeerd worden.

12. Creëer een win-win situatie

Bij de onderhandelingen van uw woning gaat het niet om winnaars en verliezers. Het is een kwestie van gunnen. Van beide kanten. Op bepaalde punten zult u moeten toegeven, op andere punten de koper. U kunt beter een beetje water bij de wijn doen, dan met een onverkocht huis blijven zitten. Uiteindelijk gaat het erom dat iedereen er een tevreden gevoel aan overhoudt.

Veel succes!