Erfenis uit het buitenland
Erfbelasting & verhuizing van erfgoederen van en naar buitenland
U erft een erfenis uit het buitenland. U verhuist erfgoederen vanuit het buitenland naar Nederland, of misschien wel andersom. Hoe zit dat belastingtechnisch? Ieder jaar ontvangen meer dan 450.000 mensen een erfenis uit een land buiten de EU. Daar zit niet altijd een verhelderend testament bij en helaas staat er vaak niet ergens duidelijk vermeld hoeveel erfbelasting je wel of niet verschuldigd bent. Daar komt ook nog bij dat de verdeling van nalatenschap in ieder land anders is. En als u dat dan allemaal hebt geregeld, moet u dan zelf die erfenis verhuizen? Of kan dat ook anders?
Officiële erfgenamen
Is er geen testament gemaakt? Dan heeft de overledene geen erfgenamen aangewezen. De wet bepaalt wie de erfgenamen dan wel zijn. De wet kijkt daarvoor naar vier groepen:
- Echtgenoot/geregistreerd partner & kinderen (ofwel het gezin)
- Ouders, broers en zussen (het ouderlijk gezin)
- Opa’s en oma’s (nog een generatie verder)
- Overgrootouders (en nóg een generatie verder)
Groep 1 is de eerste erfgenaam, is daarvan niemand meer aanwezig? Dan kijkt de wet naar groep 2 en ga zo maar door.
De persoonlijke begeleiding van uw verhuizing staat voorop
Hoe kunnen wij u helpen? / Wat is voor u het makkelijkste?
- bij u thuis
- video-gesprek en video-taxatie
- online offerte
- bij ons op het verhuisbedrijf
- ik wil eerst graag een indicatie
- ik heb advies nodig

Erfbelasting in Nederland
Een familielid overleed en zette u in zijn testament. Simpel gezegd betaalt u erfbelasting in Nederland als de overledene zelf ook een Nederlander was en als hij in Nederland woonde of minder dan tien jaar in het buitenland woonde.
Erfbelasting in het buitenland
U ontvangt een erfenis uit het buitenland. De erfbelasting is dan afhankelijk van het land waarin de overledene woonde. Het ene land heft erfbelasting omdat de overledene er woonde en het andere land heft bijna geen belasting. Er zijn zelfs landen waarin een dubbele heffing bestaat. Nederland heeft echter met ruim tachtig landen al een verdrag gesloten waarin men elkaar beloofd dubbele heffingen te vermijden. Máár er zijn meer dan tachtig landen op de wereld, dus de dubbele heffingen bestaan nog wel. Niet ieder land kent de erfbelasting, maar heeft daarvoor een ander systeem bedacht. Je betaalt dan bijvoorbeeld belasting die wordt berekend over de economische waarde van de te ontvangen erfenis. Het was dan handiger geweest als u een deel van dit vermogen als schenking had gekregen. Al heffen sommige landen ook weer behoorlijk van schenkbelasting.
Verhuizen erfenis van en naar het buitenland
Kortom, krijgt u een erfenis? Laat u goed informeren door een expert. U kunt anders voor vervelende verrassingen komen te staan. Heeft u uiteindelijk die erfenis goed geregeld? Dan moet je de erfenis natuurlijk ook nog echt ontvangen. Dat hoeft u niet helemaal zelf te regelen. De erfgoederen passen misschien helemaal niet in je auto. Of u vindt rijden naar een ver land sowieso geen optie. Eduard Strang Verhuizingen kan de hele verhuizing voor u regelen. We regelen daarbij ook alle douanepapieren en zorgen ervoor dat alles keurig bij jou aankomt. Is het juist andersom? Komt de erfenis uit Nederland, maar woont u al jaren in een ander land. Dat is voor Strang Verhuizingen geen enkel probleem. We verhuizen ook erfenissen naar en uit het buitenland.
Verhuisofferte aanvragen
Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw verhuizing. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!
