10 tips Hoe overleef ik de verbouwing

10 tips hoe overleef ik de verbouwing

Strang verhuis- en inboedelopslagbedrijf heeft vaak te maken met klanten die gaan verbouwen. Omdat we hun inboedel tijdelijk opslaan. We hebben veel gestreste klanten gezien en vroegen ons af of wij die stress kunnen verminderen. Bij verhuizingen doen we dat voortdurend, maar ook bij verbouwen? Als u onze 10 tips opvolgt, verloopt uw verbouwing soepel en kijkt u er (misschien) wel met plezier op terug. Ja hoor, dat kan echt.

1 Begin op tijd met de voorbereidingen

Als u weet wat u gaat verbouwen in uw huis en wie dat gaat doen, (zie ook: Succesvol verbouwen op Wiki Strang) dan komt de vraag of u in uw huis blijft wonen tijdens de verbouwing of dat u tijdelijk woonruimte huurt. Als de verbouwing ingrijpend is en u langere tijd geen badkamer, verwarming of keuken heeft, dan is het wijs om tijdelijk elders te wonen. Kunt u wel in uw huis blijven wonen, denk dan na over hoe u de ongemakken gaat oplossen. Douchen kan waarschijnlijk wel bij vrienden of familie. Misschien kunt u dan meteen blijven eten; wel zo gezellig. U kunt vooraf maaltijden klaarmaken, invriezen en later opwarmen. Een eenvoudige maaltijd kunt op een camping-kookstel maken. De afwas of een klein wasje kan in de badkamer en het beddengoed kan misschien wel bij vrienden in de wasmachine. Het gaat erom dat u vooraf oplossingen bedenkt voor deze praktische zaken. Dat geeft rust.

Extra tip van Wiki Strang: Laat uw meubels en andere kostbare zaken tijdens de verbouwing opslaan in de beveiligde en geklimatiseerde omgeving bij Strang: www.SlaOpBijStrang.nl

2 Maak een reële planning

Een planning geeft overzicht; u weet wanneer het werk begint, maar ook – en zeker zo belangrijk – wanneer het klaar is. Daar kunt u naar toe leven als het u even te veel wordt. Als u gaat plannen, houd dan wat marge in de planning voor onverwachte zaken, die zich altijd voordoen; het weer kan tegenzitten, een klus kan wat langer duren dan verwacht of de levering van een onderdeel duurt langer. Een te strakke planning zorgt voor ergernis en stress. En dat wilt u niet.

3 Weet waar u financieel aan toe bent

Stel vooraf een budget vast voor de verbouwing zodat u financieel weet waar u aan toe bent, en houd vast aan dit budget. Het is heel verleidelijk om steeds iets meer te willen (nu u toch bezig bent), maar dat wordt kostbaar. Het is verstandig om 85 tot 90% van uw budget te reserveren voor de bouwkosten. Het resterende bedrag is voor onvoorziene zaken, die er altijd zijn.

4 Concentreer u op de verbouwing

Verbouwen vraagt nogal wat van u. U moet veel beslissingen nemen, het is een rommeltje in huis en daartussendoor moet u uw leven improviseren. Het is dan ook niet handig om in deze periode andere stressvolle activiteiten te plannen. Bijvoorbeeld stoppen met roken, willen afvallen of een nieuwe baan.

5 Doe waar u goed in bent

Als u onderdelen van de verbouwing zelf uitvoert, ben er dan zeker van dat u de vakkennis bezit die daarvoor nodig is, maar ook de nodige tijd. Vooral de keuken en de badkamer kunt u het beste overlaten aan vakmensen. Qua planning zijn de klussen aan het einde van de bouwtijd het meest geschikt om zelf te doen. Dan loopt u niet de kans dat de professionals op u moeten wachten.

Persoon met boormachine in de hand

Heeft u handige tips of verbeteringen?

Heeft u interessante tips en of onderwerpen die aansluiten bij Wiki Strang en zou u deze ook willen delen? Of zou u ons willen helpen met onderwerpen te verbeteren? Wij staan hier voor open en uw hulp is meer dan welkom.

6 Ben goed voor de vakmensen die bij u werken

Bespreek vooraf met de vakmensen wat er precies gedaan moet worden en laat ze vervolgens hun werk doen; zij weten hoe het moet. Bespreek met ze hoeveel ruimte ze nodig hebben om goed, snel en veilig te kunnen werken. Staan er spullen in de weg, zet ze dan elders neer of laat ze opslaan voor de periode van de verbouwing. Vraag of ze willen dat u de koffie verzorgt. Als u overdag niet thuis bent, zet dan een koffiezetapparaat met koffie en liefst wat lekkere koeken klaar. Dat verhoogt de werklust en de sfeer.

Extra tip van Wiki Strang: laat uw meubels, kunst en kostbare zaken tijdens de verbouwing opslaan bij Strang. Misschien overweegt u een container op de stoep te zetten waar u de spullen in bewaart om kosten te besparen. Weet u dat deze oplossing zeer inbraakgevoelig is en uw spullen niet verzekerd zijn? Wat doen de weersinvloeden – warmte, kou, vocht – met uw spullen? Uw dierbare zaken opslaan in een beveiligde en geklimatiseerde omgeving bij Strang is een betere oplossing.

7 Vraag om hulp

Een verbouwing is een flinke klus en hoe handig u ook bent, u kunt niet alles alleen. Vraag om hulp bij vrienden en familie. Niet alleen om te komen sjouwen of klussen, maar ook om een keer voor u te koken, de was te doen of om de kinderen mee te nemen naar een leuk uitje.

8 Betrek uw buren bij de verbouwing

Vertel hen tijdig wat uw plannen zijn en vraag hen wat ze ervan vinden. Als ze bezwaar maken, bespreek dan alternatieven met hen. Kijk of je er met elkaar uit komt komen. Vraag hun begrip voor de overlast die ze gaan krijgen: de herrie, de drukte, de auto’s in de straat. Laat ze na afloop het resultaat zien en geef ze een mooi boeket bloemen of een fles drank als dank.

9 Betrek uw kinderen of kleinkinderen bij de verbouwing

Laat ze meedenken en meebeslissen waar dat kan. Bijvoorbeeld over de kleur van hun slaap- of logeerkamer. U kunt ze tijdens de verbouwing een keer meenemen om te laten zien hoe het huis eruit gaat zien. Dan is straks niet alles nieuw voor ze. Let wel goed op; een bouwplaats is geen speelplaats.

10 Kies voor lokaal

Kijk en vraag eens rond in uw stad of dorp naar mensen die bekend staan om het goede werk dat ze leveren en kies voor die mensen. Kijk bij kringloopwinkels en sloopbedrijven naar gebruikte materialen. Denk aan balken, kozijnen, vloerdelen. Op deze manier steunt u de lokale economie en hoeven uw materialen een minder lange weg af te leggen; goed voor uw portemonnee en het milieu.

Verhuisofferte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw verhuizing. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!