12 tips Levensloopbestendige woning

12 tips levensloopbestendige woning

Verhuizen naar een seniorenwoning of uw huis levensloopbestendig maken?

Is dit niet een rare vraag voor een verhuisbedrijf? Wij vinden van niet. Uw wooncomfort en uw veiligheid staan bij ons voorop. Natuurlijk willen we u graag verhuizen als dat aan de orde is. En natuurlijk zullen we dat dan op onze zorgvuldige wijze doen, zodat u weinig stress ondervindt op uw verhuisdag. Maar wij weten ook dat u het liefst zo lang mogelijk in uw woning wilt blijven wonen. We hebben daarom voor u uitgezocht hoe u uw woning levensloop bestendig kunt maken: alle gegevens overzichtelijk bij elkaar. Ook dat hoort bij de service van Verhuisbedrijf Strang.

Wat is het verschil tussen een seniorenwoning en een levensloop bestendig huis?

Een seniorenwoning is een woning van een zorginstelling of van een woningcorporatie. Deze woningen zijn gebouwd voor ouderen en hebben alle voorzieningen die nodig zijn voor een comfortabele en veilige oude dag. Een levensloop bestendig huis is een eigen woning die geschikt is gemaakt voor ouderen. Waar u tot op zeer hoge leeftijd kunt blijven wonen.

Is mijn huis geschikt om levensloop bestendig te maken?

Als u in een hoog, smal grachtenpand woont, zal het moeilijk worden om uw huis levensloop bestendig te maken. Woont u echter in een ruim huis met een bovenverdieping dan wordt het al een stuk makkelijker. Natuurlijk is een huis bestaande uit één bouwlaag, bijvoorbeeld een bungalow, het meest eenvoudig levensloop bestendig te maken.

Hoe belangrijk is de omgeving als ik mijn huis levensloop bestendig wil maken?

Het meest belangrijke is dat u de omgeving kent. U weet er de weg en dat geeft u een gevoel van vertrouwdheid en veiligheid. U weet of uw huis van buiten makkelijk bereikbaar is. U kent de mensen die er wonen en u weet op wie u een beroep kunt doen. U weet hoe groot de afstand is tussen uw huis en de winkels, de bushalte, het station, de huisarts, de apotheek en het ziekenhuis. U kunt dus inschatten of die afstanden een probleem kunnen gaan opleveren. Dan weet u ook of uw huis in een omgeving staat die geschikt is.

Persoon met boormachine in de hand

Heeft u handige tips of verbeteringen?

Heeft u interessante tips en of onderwerpen die aansluiten bij Wiki Strang en zou u deze ook willen delen? Of zou u ons willen helpen met onderwerpen te verbeteren? Wij staan hier voor open en uw hulp is meer dan welkom.

Welke aanpassingen moet ik doen om mijn huis levensloop bestendig te maken?

 1. Laat alle drempels in huis weghalen. Als dat niet kan, mogen ze niet hoger zijn dan 20 mm.
 2. Maak alle doorgangen 90 cm. breed. Tegenwoordig worden ze zelfs 100 cm. breed gemaakt.
 3. Een belangrijke aanpassing is om de slaapkamer en de badkamer dicht bij elkaar te hebben. Liefst naast elkaar, maar in ieder geval op één verdieping.
 4. Zorg dat de slaapkamer ruim is, zodat u makkelijk met een rollator om het bed heen kunt. Een verhoogd bed is fijn. Nog comfortabeler is een bed met een verstelbaar hoofd- en voeteinde. Zorg dat u vanuit uw bed de lichtschakelaar kunt bedienen.
 5. De badkamer moet ruim zijn en de vloer vlak. Laat antisliptegels leggen voor de veiligheid. Een inloopdouche is makkelijker te gebruiken dan een bad. Plaats handgrepen bij het bad, de douche en het toilet, en een uitklapbaar stoeltje in het douchegedeelte. Denk aan een verhoogde toiletpot.
 6. Zijn de slaapkamer en de badkamer op de eerste verdieping, dan is een traplift een vereiste. Mocht u die niet meteen nodig hebben, laat dan bij de verbouwing de voorzieningen ervoor aanleggen. Dan is het plaatsen van de lift later een kleine ingreep.
 7. Zorg ook in de keuken voor genoeg ruimte. U moet er met een rollator uit de voeten kunnen. Plaats apparatuur op ooghoogte.
 8. Laat een automatische deuropener plaatsen.
 9. Laat een val detectie systeem aanleggen.
 10. Zorg voor een goede verlichting in het hele huis.

Zijn er nog aanpassingen die mijn wooncomfort vergroten?

 1. Laat uw huis bij de verbouwing goed isoleren. Een geïsoleerd huis verhoogt uw wooncomfort en verlaagt uw energierekening.
 2. Laat Domotica in uw huis installeren. Dat betekent dat u uw huis ‘automatiseert’. U kunt daarmee op afstand uw gordijnen, rolluiken en zonwering bedienen, maar ook de CV installatie.

Wordt mijn huis meer waard als het levensloop bestendig is?

Het is altijd koffiedik kijken als het gaat om het voorspellen van de waarde van een huis op een gegeven moment, maar het is wel duidelijk dat de markt voor levensloop bestendige huis enorm groeit. De vraag is groter dan het aanbod.

Verhuisofferte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw verhuizing. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!