7 tips voor een succesvolle verbouwing

7 tips Voor een succesvolle verbouwing

Bij Strang verhuis- en inboedelopslagbedrijf hebben we natuurlijk veel ervaring met verhuizingen en opslag, maar intussen ook zijdelings met verbouwen. Vooral met de voorbereiding en planning van een verbouwing. We zien vaak hoeveel stress het oplevert als men te laat begint met de voorbereidingen en hoe vervelend het is wanneer een verbouwing uitloopt omdat er geen goede planning is.

We hebben voor u 7 praktische tips op een rij gezet. Om de verbouwing tot een plezierig proces te maken en overbodige stress te voorkomen. Doe er uw voordeel mee.

1. Bereid u goed voor op de verbouwing

Wilt u uw huis uitbreiden of meer ruimte creëren in uw huidige huis? Bijvoorbeeld door uw zolder, kelder of garage beter te benutten. Als het om een renovatie gaat, is het interessant om te kijken hoe u meteen uw huis duurzamer kunt maken door te isoleren, de ventilatie aan te pakken, wellicht een energiezuinige verwarming te installeren of zonnepanelen te plaatsen. Het comfort van uw huis wordt groter, uw maandelijks energiekosten worden lager, uw huis wordt meer waard en u kunt het later makkelijker en sneller verkopen.

Extra tip van Wiki Strang: begin op tijd met opruimen. Bedenk wat weg kan en breng dat meteen naar de plaats van bestemming. Leg belangrijke documenten die u tijdens de verbouwing nodig heeft apart. Doe andere spullen die tijdens de verbouwing in de weg staan, in dozen en sla ze op. [link naar opslag website Strang]

2. Bedenk wat u wilt met uw huis

Houd rekening met uw plannen voor nu, maar ook voor de toekomst: bent of wordt u ZZP-er? Gaan uw kinderen binnenkort het huis uit of heeft u juist behoefte aan meer logeerkamers voor uw kleinkinderen? Wilt u een eigen kamer na uw pensioen? Denk ook aan het onderhoud. Ga prioriteiten geven: wat is noodzakelijk, wat belangrijk en wat zou leuk zijn.

Extra tip van Wiki Strang: houd een aantekenboekje bij de hand en leg dat ’s nachts op uw nachtkastje. Voor slimme invallen.

3. Weet wat u te besteden heeft

Als u een budget gaat vaststellen, neem dan alle kosten van de verbouwing mee: sloopkosten, afvoeren materialen, installaties, afwerking wanden, plafonds, vloeren, verlichting, stoffering, meubels, schilderwerk. Moet u tijdelijk woonruimte huren? Gaat u uw meubels opslaan? Het is verstandig om 85 tot 90% van uw budget te reserveren voor de bouwkosten. Het resterende bedrag is voor onvoorziene zaken, die er altijd zijn. Bij de verbouwing van een oud pand zijn deze hoger dan bij een nieuw huis. Houd er rekening mee dat het bedrag dat u uitgeeft aan een keuken of badkamer, de waarde van uw huis niet of nauwelijks vermeerdert.

Persoon met boormachine in de hand

Heeft u handige tips of verbeteringen?

Heeft u interessante tips en of onderwerpen die aansluiten bij Wiki Strang en zou u deze ook willen delen? Of zou u ons willen helpen met onderwerpen te verbeteren? Wij staan hier voor open en uw hulp is meer dan welkom.

4. Bedenk wat u zelf gaat doen en wat u uitbesteedt aan vakmensen

Heeft u een architect nodig die uw wensen gaat vertalen naar een fijn huis? Laat u de verbouwing uitvoeren door een aannemer of gaat u het zelf doen? Of deels door vakmensen en deels zelf? Ben bij deze keuze reëel: hoe vakkundig bent u en hoeveel tijd heeft u? Als u kiest voor een aannemer, kies er dan een die gewend is aan verbouwingen en begrijpt dat hij rekening moet houden met u, die er woont. Maar houd ook rekening met hen: geef ze de ruimte om hun werk te kunnen doen en op zijn tijd een kop koffie. Voor een geslaagde verbouwing kiest u voor de fijnste mensen om mee samen te werken, voor duurzame oplossingen en degelijke materialen.

5. Maak een planning voordat u begint

Neem voldoende tijd voor de voorbereidingen. Er zijn veel onderwerpen waar u een beslissing over moet nemen en goed doordachte besluiten vragen om tijd. Als u weet wat u wilt en wat uw budget is, maak dan een planning van de uitvoeringsfase. Houd een beetje marge in de planning; materialen kunnen iets later geleverd worden, het werk kan tegenzitten. Misschien speelt het weer u parten. Een te krappe planning zorgt voor veel frustratie, stress en conflicten. Als u een aannemer het werk laat doen, maakt hij de planning.

Extra tip van Wiki Strang: laat uw meubels, kunst en kostbare zaken tijdens de verbouwing opslaan bij Strang. Misschien overweegt u een container op de stoep te zetten waar u de spullen in bewaart om kosten te besparen. Weet u dat deze oplossing zeer inbraakgevoelig is en uw spullen niet verzekerd zijn? Wat doen de weersinvloeden – warmte, kou, vocht – met uw spullen? Uw dierbare zaken opslaan in een beveiligde en geklimatiseerde omgeving bij Strang is een betere oplossing: www.SlaOpBijStrang.nl

6. Zorg dat er goed werk geleverd kan worden

Als u een aannemer het werk laat doen, zorg er dan voor dat zijn werklui de ruimte hebben, zowel in als om het huis. Bedenk vooraf waar de materialen en het gereedschap veilig opgeslagen kunnen worden. Als u het werk zelf uitvoert of samen met vrienden en familie, geldt dit natuurlijk ook. Werken in een te krappe ruimte of in chaos is niet goed voor de motivatie, en zorgt voor stress en een slecht humeur. Een kop koffie op het juiste moment doet wonderen. Houd u aan de gemaakte afspraken. Met nieuwe ideeën komen tijdens de verbouwing lijkt leuk, maar zorgt voor meerkosten en een langere bouwperiode. Houd een administratie bij. Bewaar alle bonnen; misschien moet er iets geruild worden, maar ook als garantiebewijs. Als het kan, betrek uw kinderen of kleinkinderen bij de verbouwing, maar zorg er voordat ze niet in de weg lopen; een bouwplaats is geen speelplaats. Laat ze meebeslissen over de kleuren van hun slaap- of logeerkamer. Houd rekening met uw buren. Als u hen tijdig betrekt bij uw plannen, zullen ze minder snel klagen over de overlast, die ze beslist zullen krijgen. Een prachtige bos bloemen na afloop, is een mooi gebaar.

7. Ben trots maar ook reëel over het resultaat

Maak tijdens de verbouwing notities over zaken die nog niet zijn afgewerkt of anders zijn uitgevoerd dan het oorspronkelijke plan. Deze punten bespreekt u tijdens de oplevering met uw aannemer, of met de vakmensen die u hebt ingehuurd voor een klus. U bent klant en u mag goed werk verwachten, maar bij een verbouwing lopen er altijd zaken anders dan was gepland. Bekijk samen met de uitvoerder wat een goede, maar ook redelijke oplossing is. Betaal de laatste 10% van de bouwkosten pas als u tevreden bent.

Verhuisofferte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw verhuizing. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!