Bouwdepot, wat is dit precies?

Bouwdepot, wat is dit precies?

Gaat u een nieuwbouwwoning kopen? Of gaat u verbouwen? Dan kunt u vaak de kosten betalen uit een bouwdepot. Dat is een aparte rekening waar (een deel van) uw hypotheek op gestort wordt. Het geld komt dan in een bouwdepot waar je maximaal twee jaar gebruik van kunt maken.

Wat wordt er betaald uit een bouwdepot?

Bij een nieuwbouwwoning kunt u de bouwtermijnen betalen vanuit het bouwdepot. Voor een verbouwing mag het geld uit het bouwdepot mag alleen gebruikt worden voor meerwerk of verbeteringen die uw huis van waarde vermeerderen en vastzitten aan de woning. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Uitbreiding van uw huis, zoals een uitbouw of dakkapel
  • Aanleg, onderhoud en inrichting van de tuin
  • Vervanging van kozijnen, ramen en deuren
  • Vloeren die onlosmakelijk met het huis, zoals parket, plavuizen of grindvloeren
  • Ingebouwde verlichting, zoals inbouwspots
  • Onderhoudsschilderwerk
  • Zonnescherm dat blijvend aan de buitenkant van de woning is bevestigd en op maat is gemaakt
  • Vervanging of verbouwing van badkamer of keuken
  • Asbestverwijdering bij verbouwing of verbetering
  • Zonnepanelen

Wat wordt er onder meer niet uitbetaald uit een bouwdepot?

  • Vloeren die niet onlosmakelijk met het huis zijn verbonden, zoals ‘klik’ vloeren (laminaat en pvc klik), vloerbedekking of vastgelijmde vloeren
  • Gereedschap zoals een boor of zaagmachine
  • Verlichting, zoals een wandlamp
Persoon met boormachine in de hand

Heeft u handige tips of verbeteringen?

Heeft u interessante tips en of onderwerpen die aansluiten bij Wiki Strang en zou u deze ook willen delen? Of zou u ons willen helpen met onderwerpen te verbeteren? Wij staan hier voor open en uw hulp is meer dan welkom.

Hoe werkt een bouwdepot?

Wanneer u het bouwdepot gebruikt voor het verbouwen van uw huis, werkt het eigenlijk heel gemakkelijk. Als u een rekening ontvangt voor de verbouwkosten, betaalt u die uit het bouwdepot. Hoe u dat doet verschilt per hypotheekverstrekker. Soms moet u de rekening eerst naar de bank sturen. Die betaalt de rekening dan aan de aannemer of leverancier. Er zijn ook banken waarbij u zelf de rekening dan mag betalen uit het bouwdepot via internetbankieren.

Als je een nieuwbouwwoning koopt, werkt betalen uit het bouwdepot anders. Zodra u de hypotheek met het bouwdepot afsluit betaalt u direct de kosten voor de grond en eventuele bouwkosten die al zijn gemaakt. Deze betalingen komen gewoon uit de hypotheek. Na de koop ontvangt u van de aannemer ook een schema met termijnbedragen voor de bouwkosten die nog gemaakt moeten worden. Dit wordt betaald met het geld vanuit de het bouwdepot. Als u daarnaast zelf nog bouwkosten maakt die niet via de aannemer lopen, stuurt u de declaratie in bij uw hypotheekverstrekker. Ook die kosten worden betaald uit het bouwdepot.

Redenen om een bouwdepot aan te vragen?

U gaat een nieuw huis kopen en er moet nog iets aan gebeuren of u wilt uw huis gaan verbouwen. Een nieuwe keuken bijvoorbeeld, of een dakkapel. Een grote investering, waarvoor u het geld misschien niet meteen op tafel hebt liggen. Dan biedt een bouwdepot een oplossing om de verbouwing te financieren. Een andere reden om een bouwdepot aan te vragen is voor waardevermeerdering van uw eigen woning. Een goede verbouwing zorgt ervoor dat de waarde van uw huis flink kan stijgen.

Wie heeft recht op bouwdepot?

U heeft recht op een bouwdepot als uw inkomen voldoende is om het volledige hypotheekbedrag inclusief verbouwing te kunnen lenen. Daarnaast kunt u alleen een bouwdepot krijgen als de verbouwing voor een waardevermeerdering van uw huis zorgt en voor zaken die aan het huis vastzitten, zoals een uitbouw of dakkapel.

Verhuisofferte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw verhuizing. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!