Maak een moodboard voor je interieur

Een nieuw interieur voor uw huis? Maak een moodboard!

Gaat u binnenkort verhuizen of verbouwen? Dan zit uw hoofd vast boordevol ideeën voor een nieuw interieur: welke meubels gaat u kopen, welke kleuren gaat u gebruiken en welke accessoires mogen absoluut niet ontbreken. Een moodboard is een geweldige manier om uw interieurwensen inzichtelijk te maken. In dit blog delen we een aantal tips om zelf een moodboard te maken voor het interieur van uw dromen.

Wat is een moodboard?

Een moodboard is eigenlijk een uitgebreide collage die laat zien welke sfeer u in een interieur wilt neerzetten. Op een moodboard wordt deze sfeer getoond door middel van foto’s en afbeeldingen. Ook kunnen stoffen, kleuren, vormen en teksten onderdeel zijn van een moodboard. Zo krijgt u in een oogopslag een duidelijke impressie van de aanblik en het gevoel dat een interieur u geeft.

Wat kunt u precies met een moodboard?

Een moodboard is een geweldig hulpmiddel in het samenstellen van uw droominterieur. Het geeft u richting in de keuze die u maakt op het gebied van kleur, stijl en design. Wanneer u een dagje gaat shoppen en u thuis wilt komen met woonaccessoires in een bepaalde stijl, biedt het moodboard een houvast. Zo voorkomt u dat u keuzes maakt die uiteindelijk toch niet zo goed uitpakken in het geheel van uw interieur.

Persoon met boormachine in de hand

Heeft u handige tips of verbeteringen?

Heeft u interessante tips en of onderwerpen die aansluiten bij Wiki Strang en zou u deze ook willen delen? Of zou u ons willen helpen met onderwerpen te verbeteren? Wij staan hier voor open en uw hulp is meer dan welkom.

Zelf een moodboard maken voor uw interieur

Behalve handig, is het ook gewoon erg leuk om een moodboard te maken. Of u nu graag knipt en plakt met een schaar, lijm en papier of helemaal gek bent op online interieurplaatjes zoeken en verzamelen… U kunt een moodboard helemaal samenstellen op uw favoriete manier.

1. Een digitaal moodboard maken

Moodboard-interieur-makenEen digitaal moodboard maken werkt over het algemeen sneller, maar u moet wel handig zijn met de computer. U maakt het namelijk met een programma als Photoshop, Indesign of Canva. Zelfs in Word of Powerpoint kunt u afbeeldingen bij elkaar plaatsen en ordenen. U kunt ook plaatjes verzamelen op websites zoals Pinterest. Sterker nog: hier kunt u verzamelde afbeeldingen zelfs rangschikken en er direct een online moodboard van maken.

2. Een papieren moodboard maken

Hoewel een papieren moodboard iets meer tijd vergt (u moet hiervoor immers tijdschriften verzamelen en/of afbeeldingen uitprinten), is knippen en plakken voor de meeste mensen het gemakkelijkst. Je hebt geen computerprogramma’s nodig en u kunt lekker creatief te werk gaan. Bovendien stelt een papieren moodboard u in staat te werken met kleur- en textielstalen. Dit geeft uw moodboard een extra dimensie.

Een moodboard maken voor uw interieur: het stappenplan

Hoe kunt u nou het beste een moodboard maken? Om u om weg te helpen hebben wij een stappenplan uitgewerkt. U kunt deze gebruiken voor zowel een digitaal moodboard als de papieren variant.

Stap 1: Verzamelen

De eerste stap is het verzamelen van zoveel mogelijk afbeeldingen en andere vormen van inspiratie die u prettig vindt. Dit kunt u op verschillende manieren doen:

  • Verzamel zoveel mogelijk woontijdschriften om lekker in te kunnen bladeren en knippen.
  • Houd een online zoektocht, bijvoorbeeld door gebruik te maken van Pinterest en Instagram.
  • Haal in de bouwmarkt of een verfwinkel kleurstalen op van verfkleuren die uw aanspreken. Hetzelfde geldt voor behang en zelfs voor de vloer.

Stap 2: Eerste selectie

Selecteer (voor digitaal) of knip (voor papier) alles uit wat u aanspreekt. Dan kunnen sfeerbeelden, kleuren, meubelstukken of zelfs quotes zijn. Een moodboard hoeft niet heel letterlijk te zijn. U kunt bijvoorbeeld zelfs afbeeldingen van gebouwen of dingen uit de natuur gebruiken, als deze de sfeer weergeven die tot uw verbeelding spreken. Belangrijk is dat u op dit moment nog niet te kritisch bent. Deze eerste selectie is een grove selectie. Pas bij de volgende stap besluit u welke afbeeldingen en stalen u echt wilt houden.

Stap 3: Tweede selectie

Nu is het moment aangekomen dat u keuzes gaat maken. Door alle afbeeldingen uit uw grove selectie samen te bekijken, kunt u gaan zien welke afbeeldingen bij elkaar passen. Dingen die hier niet bij werken, kunt u meteen al wegdoen. Ook kunt u heel praktisch kijken. Heeft u bijvoorbeeld drie banken en verschillenden vloerkleden gevonden, houdt de plaatjes bij elkaar en kijk wat u het beste bij elkaar vindt staan. Past het gekozen behang ook bij het vloerkleed, en hoe combineert dit met de vloer? Alles wat bij elkaar past, bewaart voor de uiteindelijke selectie en de rest doet u weg.

Stap 4. Samenstellen

Wanneer u alles verzameld heeft, kunt u met de uiteindelijke samenstelling aan de slag. Dan wordt het dus echt een moodboard. Voordat u dit gaat doen, is het belangrijk om een compositie te bepalen. Bekijk daarom alle afbeeldingen die u graag wilt gebruiken bij elkaar en bedenk een mooie compositie. Als u met papier werkt, kunt u alles op tafel ‘proefleggen’ en pas daarna opplakken op een groot vel karton. Of u kunt er van bovenaf een foto van maken. Zo hoeft u niet zo’n groot vel karton te bewaren en heeft u uw moodboard altijd bij de hand. En dat is natuurlijk erg handig wanneer u aan het winkelen bent voor uw nieuwe interieur.

Zet uw moodboard om in een interieur

Als u een moodboard heeft gemaakt, kunt u dit als basis nemen van de keuzes die u gaat maken voor uw interieur. Zoek op de kleuren, stoffen, materialen en meubels die hierin zijn meegenomen tijdens het winkelen en zo blijft u in de gewenste stijl en creëert u een perfecte harmonie en balans in uw nieuwe interieur.

Tip: Gaat u uw huis verbouwen? Lees ook ons blog met handige tips voor of tijdens een verbouwing.

Verhuisofferte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw verhuizing. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!