Meerwaarde aankoopmakelaar

Een huis kopen zonder makelaar: kan dat?

U wilt uw droomhuis kopen, maar u twijfelt of u een aankoopmakelaar wilt inschakelen? Of misschien wilt u wel een huis kopen zonder makelaar. Dat kan natuurlijk. Maar hoe kunt u het beste een huis kopen? En wat zijn de voordelen en nadelen van een huis kopen zonder makelaar?

De voordelen en nadelen van een huis kan kopen zonder makelaar

Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Denkt u erover zelf een huis te kopen, zonder aankoopmakelaar? Dan zijn dit de voor- en nadelen:

Voordelen huis kopen zonder makelaar

  • U heeft geen makelaarskosten
    Als u een makelaar inschakelt bij het kopen van een huis vraagt deze een vergoeding (courtage) voor de werkzaamheden die hij uitvoert. De courtage is een percentage van de aankoopprijs of vast bedrag. De kosten verschillen per aankoopmakelaar, hier kunt u over onderhandelen.
  • U bent flexibel
    Als u besluit een huis te kopen zonder makelaar bent u niet afhankelijk van zijn of haar agenda. U plant de afspraken voor de bezichtigingen wanneer dat u het beste uitkomt.

Makelaar leidt iemand rond in lege woning

Nadelen huis kopen zonder aankoopmakelaar

  • U moet zelf op zoek naar een geschikte woning
    Als u zonder makelaar een huis koopt, moet u zelf op zoek naar een geschikte woning in het aanbod. U kunt geen gebruikmaken van het grote netwerk van de makelaar, die u bijvoorbeeld kan wijzen op woningen die nog niet op Funda of officieel te koop staan. Zeker in de huidige krappe woningmarkt kan het netwerk van een makelaar goed van pas komen.
  • U moet zelf onderhandelen over de prijs
    Zonder aankoopmakelaar bent u degene die in onderhandeling moet over de prijs. Als u dit moeilijk vindt of u voelt zich hier niet prettig bij, kan het verstandig zijn om dit toch aan een makelaar over te laten.
  • Er kijkt niemand met u mee tijdens de bezichtigingen
    Als u zelfstandig een huis koopt, is er geen makelaar die tijdens de bezichtigingen meekijkt. Een makelaar weet waar u op moet letten tijdens een bezichtiging en kent de eventuele mankementen van huizen uit het betreffende bouwjaar.
  • Een makelaar kent de woningmarkt het best
    Een makelaar koopt en verkoopt dagelijks huizen. Hij kent de woningmarkt en de makelaars die actief zijn als geen ander. Deze kennis komt van pas bij het vinden van uw droomhuis.
  • U mist juridische kennis
    Als u een huis gaat kopen, moet u veel juridische zaken regelen. Een makelaar kan u adviseren over de beste situatie.
Persoon met boormachine in de hand

Heeft u handige tips of verbeteringen?

Heeft u interessante tips en of onderwerpen die aansluiten bij Wiki Strang en zou u deze ook willen delen? Of zou u ons willen helpen met onderwerpen te verbeteren? Wij staan hier voor open en uw hulp is meer dan welkom.

Hoe koop ik een huis zonder aankoopmakelaar?

Gaat u een huis kopen zonder een aankoopmakelaar, dan zijn zeker zaken waar u extra op moet letten. Met deze tips bent u goed voorbereid voor het kopen van uw droomhuis zonder aankoopmakelaar.

  • Bepaal vooraf de maximale hypotheek op jouw inkomen
    Voordat u een huis gaat kopen is het handig om te weten wat u maximaal kunt bieden. Bepaal zelf ook wat uw maximale hypotheeklasten zijn die binnen uw maandelijkse budget passen.
  • Neem iemand met bouwtechnische kennis mee naar de bezichtiging
    Als u een huis op het oog hebt, is de eerste stap een bezichtiging. Bent u na de eerste bezichtiging nog steeds enthousiast? Ga dan nog een tweede keer kijken samen met iemand die de woning met een kritische blik bekijkt. Als u zelf weinig verstand hebt van bouwtechnische aspecten van een woning, dan is er bijna altijd wel een kennis of familielid die hiermee kan helpen.
  • Weet wat de woningwaarde is
    Voordat u een eerste bod uitbrengt op uw droomhuis, is het belangrijk dat u de waarde van de woning helder hebt. Hiervoor heeft u een waarde-indicatie nodig. Een makelaar/taxateur kan u hierin voorzien. Als u de waarde eenmaal weet, kunt u een onderhandelingsstrategie bepalen. Bedenk vooraf wat u maximaal wilt betalen voor de woning en houd dit in gedachten tijdens de onderhandelingen.
  • Verplaats u in de verkoper
    Houd rekening met de positie van de verkopers. Dit klinkt misschien lastig, want u weet niet in welke positie ze zitten. Toch zijn er manieren om meer informatie los te krijgen hierover. Vraag de verkopers naar de reden van de verkoop. Als ze al een ander huis hebben gekocht, voelen ze financiële druk. Ook kun je nagaan hoe lang het huis al in de verkoop staat en hebben ze de vraagprijs nog niet verlaagd? Dan kan laag inzetten succesvol zijn.
  • Blijf in control
    Laat u niet onder druk zetten en durf de tijd te nemen. Een stilte vallen in de onderhandelingen kan wonderen doen. Dit weten verkopers ook. Trap niet in deze val. Zorg dat jij ‘in control’ blijft in de onderhandelingen.
  • Verhoog uw bod in ruil voor…
    Zit er nog een paar duizend tussen uw uiterste bod en het gewenste bedrag van de verkopers? Leg een hoger bod neer in ruil voor spullen. Beding bijvoorbeeld de gordijnen bij de prijs in de woonkamer. Grote kans dat ze akkoord gaan.
  • Controleer juridische stukken nauwkeurig
    Na overeenstemming worden alle afspraken rondom de aankoop vastgelegd in een koopovereenkomst. Het is belangrijk dat alle afspraken juridisch goed vastgelegd worden en dat deze koopakte correct wordt opgesteld. Controleer alle juridische stukken nauwkeurig, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Toch een aankoopmakelaar inschakelen?

Wilt u bij het kopen van uw nieuwe huis zelf op zoek naar uw droomhuis, maar laat u de onderhandelingen of de juridische afhandeling van de koop liever over aan een aankoopmakelaar? Dat kan. Het is mogelijk een deel van het aankooptraject zelf te doen en een deel uit te besteden aan een makelaar. U betaalt dan alleen voor de onderdelen die u uitbesteedt.

Verhuisofferte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw verhuizing. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!