Antiek als eyecatcher in je interieur

Antiek als eyecatcher in je interieur

De geur van boenwas, oud hout, het doet iets met je. Bijna iedereen heeft wel herinneringen aan antiek en daardoor is het vaak verbonden met je emotie. Het geeft een vertrouwd gevoel, een gevoel van historie en geborgenheid tegelijk. Zo heb ik een mooie herinnering aan een antieke kast bij mijn opa en oma waar we iedere zondag op bezoek gingen en waar we altijd iets lekkers kregen uit die kast. En aan de antieke klok die de zondag langzaamaan voorbij deed tikken. Van dat geluid krijg ik altijd nog een klein beetje buikpijn, een steekje van verlangen naar die tijd.. Zo is er ook altijd een speciaal gevoel dat me overvalt wanneer ik een antiekzaak binnenloop, waar het haardvuur knappert en waar het heerlijk ruikt naar oude materialen die met zorg worden gerestaureerd en  onderhouden.

antieke meubels in een huis

Maar ongetwijfeld zitje weleens in je maag met een erfstuk, het is gewoon niet helemaal je stijl. Bekijk dan eens of je met een kleine ingreep het meubelstuk naar je eigen hand kunt zetten. Schilder bijvoorbeeld de ene helft ervan in een mooie eigentijdse tint en je hebt een totaal ander item. Wanneer wij thuis vroeger een oud (versta antiek) meubel in de schoot geworpen kregen ging mijn vader, na het goed overdacht te hebben, hiermee aan de slag. Zo kreeg een boerenkastje een prachtige schildering van koeien in een wei en werd door ons ‘het koeienkastje’ genoemd. Een grote oude kledingkast werd gedecoreerd met slingerende apen en was een favoriete verstopplek.

Het leuke van antiek is ook dat het juist heel mooi kan uitkomen in een modern of strak interieur. De combinatie van strakke, rechte lijnen met het sierlijke van antiek is spannend en speels, het zorgt voor een mooi contrast en geeft het interieur een persoonlijke twist. Het wordt hierdoor meer een weerspiegeling van jouw persoonlijkheid.

Antiek straalt ook uit dat je gaat voor karakter en duurzaamheid. Een echt oud meubelstuk is soms al eeuwen gekoesterd en onderhouden en heeft de tand des tijds doorstaan. Te midden van de massaal geproduceerde meubels in onze wegwerpmaatschappij is een oud intact meubelstuk een goed voorbeeld van hoe we eigenlijk met onze spullen om zouden moeten gaan, het staat voor waardering en koestering. Erfstukken zouden nooit op de stort mogen belanden; ze hebben een unieke en duurzame meerwaarde.

Wil je zelf actief op zoek naar een antiek stuk; catawiki is één van de grootste online veilinghuizen waar je kunt bieden op de bijzonderste objecten in verschillende categorieën. Lampen, vazen, kasten, schilderijen, klokken en accessoires; antiek kun je in alle vormen en maten krijgen.
Er zijn voorbeelden te over: in woonbladen, in winkels en in hippe interieurs van restaurants en bedrijven worden vaak meubels uit alle tijden speels en vrij gecombineerd. Kijk eens hoe anderen het doen en doe er je voordeel mee 🙂

 

Liesbeth Conen en Paula Somers

Firma Kijkhuis

www.firmakijkhuis.nl