Persoonlijk statement met duurzame meubels

Persoonlijk statement met duurzame meubels

12 miljoen kasten, 21 miljoen stoelen, 3 miljoen keukens, 7 miljoen tafels en 19 miljoen matrassen worden er in heel Europa jaarlijks weggegooid. Zóveel energie aan productie, transport, opslag en verwerking die zó makkelijk verspild wordt.

Gelukkig is inmiddels het gebruik van innovatieve en duurzame materialen in volle gang. Een heel aantal product- en meubelontwerpers maakt bijvoorbeeld gebruik van upcycling en recycling. Bij upcycling wordt niet alleen de grondstof van het product hergebruikt maar het gehele product. Afgedankte producten worden zo verwerkt tot nieuwe producten die meer waarde hebben dan daarvoor. Bij upcycling krijgt het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit.

Diverse bruine kasten afgebeeld
Bron: Pinterest

Natuurlijk geldt ook: hoe dichter bij huis, hoe duurzamer. Ga voor een meubel dat in Nederland is gemaakt. Wanneer je online gaat zoeken zul je tal van duurzame Nederlandse interieurlabels vinden die gebruik maken van innovatieve technieken. Maar ook tweedehands meubels vormen een duurzame keuze en het kan zeker de moeite waard zijn om deze weer nieuw leven in te blazen. Een hele makkelijke en snelle manier van zélf iets upcyclen is bijvoorbeeld het opnieuw in de lak zetten of stofferen van een oud meubel. Buiten dat dit een milieubewuste keuze is heb je hiermee ook een uniek item voor in je interieur.

Sommige gebruikte meubels hebben helemaal geen make-over nodig en vertellen door hun geschiedenis een mooi verhaal. Probeer eens met andere ogen te kijken naar dat ene bureautje waar je opa nog aan studeerde. Of die antieke kast die op zolder staat. Ze vormen misschien wel een heel mooi contrast met jouw moderne interieur. Ze kunnen juist die eyecatcher zijn, die jouw huis persoonlijk maakt.

Dat duurzaamheid een blijvertje is, is wel duidelijk. De manier waarop we ons huis inrichten zegt iets over onszelf. Hoe duurzaam ben jij?

 

Liesbeth Conen en Paula Somers

Firma Kijkhuis

www.firmakijkhuis.nl