Huis verkopen bij een scheiding

Huis verkopen bij een scheiding

U had niet gedacht dat het ooit zover zou komen: u en uw partner gaan uit elkaar. Behalve een stortvloed aan emoties, komen er plotseling ook heel veel praktische dingen op u af bij een scheiding. Er moet veel geregeld worden, zoals misschien wel het verkopen van uw huis. We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor het huis verkopen bij een scheiding op een rij gezet.

Welke zaken spelen een rol bij de verkoop van een huis tijdens een scheiding?

Huis-verkopen-bij-scheidingEen van de belangrijkste dingen die verdeeld moet worden als u uit elkaar gaat is de gezamenlijke woning. Heeft u een huwelijk of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen? En heeft u geen huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan bent u allebei voor de helft eigenaar van de koopwoning. Ook als een van u het huis kocht vóór het huwelijk.

Zolang het huis niet verkocht is en de hypotheek niet afgelost, zijn u en uw ex partner beide hoofdelijke aansprakelijk aan voor de betaling van de hypotheeklasten. De hypotheekverstrekker kan dus beiden geld opeisen, ook als een van u al verhuisd is of als u samen hebt afgesproken dat een van de twee de hypotheeklasten betaalt.

Verkopen of partner uitkopen?

Als het huis van u beide is dan zijn er twee opties of het huis wordt verkocht of één van u beide blijft er wonen. In dat laatste geval moet degene die blijft de vertrekkende partner uitkopen. Het uitkopen van uw partner is niet verplicht bij een scheiding. Wel is dit vaak de voordeligste optie als u zelf in het huis wilt blijven wonen. U bespaart dan op de verkoopkosten, maar moet wel over de financiële middelen beschikken om de andere uit te kopen.

Heeft u dit niet? Dan moet u proberen om uw hypotheek te verhogen. De Hypotheekverstrekker zal uw financiële huishouding beoordelen en uw inkomen, schulden en eventuele alimentatie hierin meenemen. Voldoet u aan de eisen? Dan kunt u het aandeel van uw ex in de hypotheekschuld overnemen of anders een nieuwe hypotheek afsluiten om uw eigen naam.

Eerst scheiden of eerst het huis verkopen?

Heeft u beide besloten om het huis te gaan verkopen? Dan is het belangrijk om in deze emotionele periode geen overhaaste beslissingen te nemen. U en uw ex hebben beide baat bij een succesvolle verkoop van de woning. Of deze plaatsvindt voor of na de scheiding, maakt voor de scheidingsprocedure niet veel uit. Wel is het natuurlijk prettig om het huis na afronding van de scheiding snel te verkopen. Zo kunnen u en uw ex beiden door met jullie leven zonder elkaar.

Maak wel in de echtscheidingsovereenkomst heldere afspraken over zowel bewoning als verkoop. Blijft er bijvoorbeeld één partner in het huis achter of blijven u en uw ex er in eerste instantie samen wonen? En wie betaald de komende tijd de kosten?

Overwaarde of restschuld?

Voor dat het huis in de verkoop gaat, moet u eerst weten wat het waard is. Heeft u te maken met overwaarde of een restschuld? De woningwaarde kunt u op verschillende manieren te weten komen, zoals bijvoorbeeld een taxatie. Bij overwaarde krijgt u uw aandeel uitgekeerd, bij een restschuld moet u geld op tafel leggen.

Het huis kan alleen worden verkocht als de hele hypotheek wordt afgelost. Verwachten jullie een restschuld, dan moeten u en uw ex partner op zoek naar een manier om deze schuld af te lossen. Mogelijk kan dit met spaargeld, een lening, een regeling met de geldverstrekker of met een uitkering van een spaarverzekering.

Persoon met boormachine in de hand

Heeft u handige tips of verbeteringen?

Heeft u interessante tips en of onderwerpen die aansluiten bij Wiki Strang en zou u deze ook willen delen? Of zou u ons willen helpen met onderwerpen te verbeteren? Wij staan hier voor open en uw hulp is meer dan welkom.

Waarom maakt het verkopen van een huis bij een scheiding ingewikkeld?

Soms kan het voorkomen dat uw ex niet met de verkoop van het huis instemt. Deze situatie komt vaak voor als er onderwaarde is of als een van beiden niet de financiering in orde krijgt via de bank. Dit maakt de verkoop van het huis een stuk complexer. Toch zijn er een aantal mogelijkheden die via de rechter kunnen worden afgedwongen. U kunt dan zonder medewerking van uw ex de vraagprijs verlagen of de woning zonder medewerking van de ander verkopen.

Ook als het in de echtscheidingsstukken is vastgelegd dat uw ex partner moet meewerken aan de verkoop, dan kunt u in een kort geding nakoming vorderen in combinatie met een boete van bijvoorbeeld €500,- per dag dat de medewerking geweigerd wordt. Zijn jullie het er wel over eens om te verkopen, dan is het belangrijk om een deskundig tussenpersoon in te schakelen in de vorm van een makelaar. Die is weliswaar geen mediator, maar heeft kennis van de complexiteiten bij zo’n verkoopproces en handelt in jullie beider belang.

Verhuizen na de verkoop van het huis bij een scheiding

Is het huis verkocht? Of gaat u al eerder verhuizen tijdens de scheiding? Dan is het belangrijk dat u samen de inboedel van het verdeeld hebben. Dan kunt u naar de nieuwe woning meenemen wat jullie hebben afgesproken dat van u zal zijn. Let wel dat u dit goed opschrijft in bijvoorbeeld een inboedellijst. Maak ook goede afspraken over de kinderen met uw ex als u gaat verhuizen met uw kinderen.

Verhuizen kan na een scheiding heel stressvol zijn. Wilt u dat uw verhuizing op rolletjes verloopt? Kies dan voor een goede verhuizer die u kan ontzorgen tijdens dit proces. Dan kunt u zich volledig focussen op de belangrijke zaken rondom de scheiding en verzorgt een verhuisbedrijf met goede verhuisdiensten uw complete verhuizing! Indien u niet alle spullen kwijt kunt in uw nieuwe woning of u gaat eerst tijdelijk op een vakantiepark wonen na uw scheiding is het handig om ook opslag voor uw inboedel te regelen.

Verhuisofferte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw verhuizing. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!