Zorgeloos en comfortabel verhuizen met dementie

Zorgeloos en comfortabel verhuizen met dementie

Wanneer uw naaste te maken krijgt met dementie, kan het zo zijn dat hij of zij binnenkort moet verhuizen naar een verpleeghuis. Verhuizen is voor iedereen een stressvolle gebeurtenis, maar voor iemand met dementie is dit vaak nog een stuk lastiger. Naast het feit dat er afscheid moet worden genomen van de oude, vertrouwde woning, wordt er ook een tijdperk afgesloten. Dit is niet alleen een moeilijk moment voor de oudere zelf, maar ook voor de naaste familie. Bij deze verhuizing komen immers heel wat emotionele en praktische zaken kijken. In dit artikel geven wij u tips om deze overgang voor uw naaste zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wanneer kiest u ervoor om mensen met dementie te gaan verhuizen?

Senioren die zorgeloos verhuizenHet moment waarop wordt besloten dat het beter is voor uw naaste om te verhuizen, is een behoorlijk ingrijpende beslissing. Dit moment dient zich vaak heel plotseling aan en zal per situatie verschillen.

Maar wanneer de zorg voor uw naaste te zwaar wordt en hij of zij steeds meer zorg een aandacht nodig heeft die u niet kunt geven, is het wellicht tijd om u voor te gaan bereiden op opname.

Het is immers – met inachtneming van de veiligheid voor u en uw naaste – geen optie meer om thuis te blijven wonen.

Persoon met boormachine in de hand

Heeft u handige tips of verbeteringen?

Heeft u interessante tips en of onderwerpen die aansluiten bij Wiki Strang en zou u deze ook willen delen? Of zou u ons willen helpen met onderwerpen te verbeteren? Wij staan hier voor open en uw hulp is meer dan welkom.

7 Tips voor het verhuizen van uw naaste met dementie

Wanneer de opname in een verpleeghuis nog de enige optie blijkt, brengt dit vele zorgen en problemen met zich mee. Aan de hand van deze tips wordt de verhuizing wellicht iets makkelijker voor u en uw naaste.

1. Kies het juiste moment

Uzelf bent degene die bepaalt wanneer u uw naaste op de hoogte brengt van de verhuizing. Daarbij kunt u zelf bekijken of u dit regelmatig vertelt, of pas ter sprake bent op de dag van verhuizen.

2. Geef uw naaste tijd om te wennen

Wanneer u al voor een langere tijd overweegt om u naaste te laten opnemen, dan kan het fijn zijn voor hem of haar om al eens samen te gaan kijken bij het verpleeghuis. Maak bijvoorbeeld samen een wandeling in de buurt van de woning. Dat maakt dat uw naaste alvast wat vertrouwd raakt met de nieuwe omgeving.

3. Licht de verpleging in

Voordat uw naaste gaat verhuizen, is het aan te raden om alvast een opnamegesprek aan te vragen bij het verpleeghuis. In dit gesprek kunt u aangeven wat uw naaste zoal leuk vindt om te doen, waar hij of zij graag over praat en welke medicijnen worden gebruikt. Schrijf alles op papier en geef dit aan de verpleging.

4. Bied zoveel mogelijk herkenning

Zorg ervoor dat de nieuwe woonplek van uw naast zoveel mogelijk lijkt op de oude vertrouwde plek. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van meubels uit de vorige woning en neem zeker spullen mee waarvan u weet dat hij of zij hier veel waarde aan hecht. Laat uw naaste (indien mogelijk) zelf een doos inpakken met de spullen die voor hem of haar dierbaar zijn. Deze herkenningspunten kunnen ervoor zorgen dat uw naaste de situatie iets gemakkelijker zal kunnen accepteren.

5. Het labelen van kledingstukken

In verpleeghuizen wordt de was vrijwel altijd centraal gedaan. Hierom is het belangrijk dat u de kleding van uw naaste voorziet van een label met daarop zijn of haar naam. Zo vermindert u de kans dat kledingstukken verdwijnen.

6. Betrek uw naaste niet bij de verhuisdag zelf

Wij raden u aan om uw naaste op de verhuisdag zelf ergens anders onder te brengen. Het kan voor iemand met dementie erg verwarrend zijn om te zien dat zijn of haar spullen allemaal worden ingepakt. Denk aan de dagopvang of andere familieleden. Nadat u de spullen heeft verhuisd naar de nieuwe woning, kunt u hem of haar weer ophalen.

7. Het moment van afscheid nemen

Wanneer het moment is aangebroken voor u om terug naar huis te gaan, is het verstandig om een seintje te geven aan de verpleging. Hij of zij kan uw naaste dan even afleiden, waardoor het minder overduidelijk wordt dat u het verpleeghuis verlaat.

Hoe kan Eduard Strang Verhuizingen u hierbij helpen?

Eduard Strang is o.a. gespecialiseerd in het verhuizen van senioren en het verhuizen van mensen met dementie. We helpen u graag met de voorbereiding, de verhuisdag zelf en daarnaast bieden wij nazorg.

Lees meer over verhuizen met dementie op onze website. Neem voor vragen gerust contact met ons op door het contactformulier in te vullen of te bellen naar +31 (0)73 656 3300.

Verhuisofferte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw verhuizing. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!