Verhuizen met dieren

Praktische tips voor het verhuizen met dieren

Een verhuizing kan behoorlijk stressvol zijn. Niet alleen voor u of voor uw kinderen, maar zeker ook voor uw huisdieren. De verhuizing vraagt dus om wat empathie en extra voorbereidingen. Zorg ervoor dat de verhuizing zo min mogelijk stress oplevert aan de hand van deze tips!

Wat merkt uw huisdier van een verhuizing?

Honden, katten en vissen ervaren een verhuizing als zeer stressvol, terwijl andere huisdieren als konijnen en vogels zich vaak zonder al teveel problemen aanpassen aan de nieuwe omgeving. Uw hond of kat heeft geen idee wat hun overkomt wanneer hun vertrouwde omgeving ineens wordt overgenomen door nieuwe geuren en vreemde mensen (verhuizers, etc.).

Verhuizen met een kat

Katten hebben het vaak moeilijker met het wennen aan een nieuwe leefomgeving dan honden. Dit komt doordat de band tussen een kat en een baasje iets minder sterk is in vergelijking met de band tussen hond en baas. De verhuizing met een kat vraagt daarom de meeste aandacht. Katten hechten veel waarde aan hun vertrouwde omgeving. Als ze hieruit worden weggerukt, bestaat er een grote kans dat ze weer op zoek gaan naar hun vertrouwde plaats. Voorkom dit zoveel mogelijk door uw kat tijdens de verhuizing tijdelijk ‘op te sluiten’ in een kamer (in het oude huis) met de ramen en deuren dicht. Zorg er wel voor dat de ruimte zo is ingericht dat uw kat zich goed zal voelen. Plaats in de ruimte het vertrouwde reismandje, een kattenbak en het eet- en drinkbakje. Vergeet daarbij niet om een briefje op de deur te plakken met hierbij de mededeling dat de deur niet mag worden geopend. Verhuis uw kat zo veel mogelijk op het laatste moment, zo voorkomt u dat uw kat alleen gaat ronddwalen in een lege en onbekende woning. Eenmaal aangekomen in de nieuwe woning doet u dit op dezelfde manier in een vergelijkbare ruimte. Laat uw kat hier zitten tot de verhuizing volledig is afgerond. Zet daarna de deuren open, zodat uw kat het hele huis kan verkennen. Besteed niet teveel aandacht aan de angst van uw kat, daarmee bevestigt u de angst juist. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven. Laat de reismand staan totdat uw kat volledig is gewend. Zo heeft uw kat een plekje waar ze zich terug kan trekken.

Houd uw kat vier weken lang binnen, zodat ze aan het nieuwe huis kan wennen. De kans bestaat hierna nog steeds dat uw kat op zoek gaat naar het vorige huis. Kies er uit voorzorg voor om uw kat te laten chippen, een halsband om te doen en in te schrijven bij de nieuwe dierenarts.

Verhuizen met een hond

Uw hond zal over het algemeen minder stress ervaren. Toch is het ook in het geval van een hond aan te raden om hem/haar apart te houden tijdens de verhuizing. Laat uw hond logeren bij familie of bij een hondenopvang, of laat hem of haar wennen in een aparte kamer. Om zoveel mogelijk stress bij uw hond te voorkomen, kunt u hem/haar het beste op de laatste dag verhuizen. Het is aan te raden om uw hond tijdens de verhuisdag elders onder te brengen, zo loopt hij of zij de verhuizers en uzelf niet voor de voeten. Eenmaal in het nieuwe huis moet u ervoor zorgen dat uw hond zich veilig kan terugtrekken in zijn eigen vertrouwde mand. Zorg er in de eerste weken voor dat u uw hond meeneemt naar alle ruimtes in het huis, zodat u samen kunt wennen.

Verhuizen met dieren

 

Verhuizen met vissen

Vissen zijn wat gevoeliger voor verandering en zijn tijdens verhuizingen vatbaarder voor ziektes. Dit komt voornamelijk door verandering van zwemwater. We raden u dan ook aan om:

  • 2/3 dagen voor uw verhuizing geen eten meer te geven aan uw vissen;
  • de dag van uw verhuizing de filters, zuurstofpopjes en platjes uit het water te halen;
  • uw vissen in een kom of aquarium te vervoeren en daarbij ongeveer de helft van het water eruit te halen en apart mee te nemen. Dit water voegt u dan op het nieuwe adres toe, waardoor ze zich vertrouwd voelen in hun eigen water;
  • het aquarium of de vissenkom tijdens het transport goed in te pakken, bijvoorbeeld met piepschuim. Dit houdt trillingen en geluid tegen en zo beschermt u gelijk de buitenkant én de inhoud;
  • uw vissen een week na de verhuizing terug te plaatsen in hun vertrouwde aquarium.

De persoonlijke begeleiding van uw verhuizing staat voorop

Hoe kunnen wij u helpen? / Wat is voor u het makkelijkste?

  • bij u thuis
  • video-gesprek en video-taxatie
  • online offerte
  • bij ons op het verhuisbedrijf
  • ik wil eerst graag een indicatie
  • ik heb advies nodig
image description

Verhuizen met kleine dieren

Zolang huisdieren als konijnen, hamsters en cavia’s hun eigen hokje behouden tijdens de verhuizing, hebben ze over het algemeen weinig last van een verhuizing. Zorg er dan ook voor dat u uw kleine huisdieren verhuist in hun eigen hok en houd ze goed in de gaten tijdens de rit naar het nieuwe huis. Verhuis ze zeker niet in een doos, hierdoor zullen ze onnodige stress ervaren.

Verhuizen met dieren naar het buitenland

Wanneer u verhuist naar het buitenland, wordt het wat lastiger. De reis duurt meestal een stuk langer dan wanneer u verhuist binnen Nederland. Laat uw huisdier zo’n drie weken voorafgaand aan de verhuizing vast wennen aan zijn reismand en reisvoerbak. Dat maakt dat de reis zelf een stuk veiliger aan zal voelen. Op de dag zelf is het belangrijk om het zo comfortabel mogelijk te maken voor uw hond of kat. Zorg ervoor dat de bench/reismand goed vast wordt gemaakt zodat deze niet heen en weer kan schuiven. Open de bench en de auto nooit tegelijkertijd: u wilt immers voorkomen dat uw kat of hond ontsnapt. Geef uw huisdier bij aankomst in het nieuwe huis de tijd om zich zeker te voelen. Probeer u te allen tijde zoveel mogelijk vast te houden aan de tips die in dit artikel zijn benoemd.

Denk daarnaast aan de volgende zaken:

  • Verhuist u binnen Europa? Dan heeft uw kat of hond een EU-paspoort nodig. Deze kunt u verkrijgen bij uw dierenarts. Vraag deze ruim van tevoren aan;
  • Uw huisdieren moeten worden ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Ook hiervoor kunt u terecht bij uw dierenarts;
  • U bent verplicht een identificatie (bijvoorbeeld een chip) bij uw hond of kat aan te laten brengen;
  • Geef uw hond of kat voorafgaand aan de verhuizing niet teveel eten;
  • Houd de benodigde papieren altijd binnen handbereik (paspoort, chipgegevens, stamboomgegevens, etc.);
  • Zoek goed uit welke regels en wetten er zijn verbonden aan het land van bestemming.

Neem voor advies en vragen contact op met Eduard Strang Verhuizingen

Bent u op zoek naar een planning voor de rest van uw verhuizing? Bekijk dan onze speciale verhuischecklist. Heeft u verder nog vragen rondom uw verhuizing, of wilt u meer adviezen? Neem dan contact op met Eduard Strang Verhuizingen, we helpen u graag!

Verhuisofferte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw verhuizing. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!