Verhuizen met kinderen

10 Tips om ontspannen te verhuizen met kinderen

Staat er een verhuizing op de planning? Een verhuizing is an sich al een erg spannende en ingrijpende gebeurtenis voor uzelf, laat staan hoe dit moet zijn voor uw kinderen. Kinderen vinden het vaak lastig om zich van een oude, vertrouwde situatie te verplaatsen naar een nieuwe plek. Vergeet tijdens het maken van een planning dan ook zeker niet om rekening te houden met de kids. Het eist wat extra aandacht, maar gelukkig passen kinderen zich veel gemakkelijker aan dan u wellicht denkt. Lees in dit artikel tips waarmee u de verhuizing voor uw kinderen – en natuurlijk ook voor uzelf – tot een positieve en ontspannen gebeurtenis kunt maken.

Verhuizen met (jonge) kinderen

Als u als ouder(s) besluit om te gaan verhuizen als gevolg van een scheiding of een nieuwe baan in een andere stad, kan dit een enorme impact hebben op uw kinderen. Het kan een erg turbulente en spannende tijd zijn voor uw kinderen. Ze verplaatsen zich immers naar een nieuwe omgeving met een andere slaapkamer, een nieuwe school met misschien wel nieuwe vriend(innet)jes. Als ouders bent u vaak al erg druk met alle zaken rondom de verhuizing. Juist in deze spannende periode heeft uw kind extra aandacht nodig. De effecten van een verhuizing op een kind hangen af van de omstandigheden, het karakter van het kind en de leeftijd waarop zij zich bevinden. Het belangrijkste is om er de tijd voor te nemen en ze goed voor te bereiden op hun nieuwe woonruimte en de omgeving waarin ze terechtkomen.

1. Houd rekening met het plannen van de verhuizing

Probeer bij het bepalen van de verhuisdatum zo veel mogelijk rekening te houden met de kinderen. Zorg ervoor dat alles rondom de verhuizing (indien mogelijk) gepland wordt in een relatief rustige periode. Het meeste ideale scenario is wanneer de verhuisdag plaatsvindt in de zomervakantie. Vermijd in ieder geval zoveel mogelijk de periodes waarin uw kind al veel veranderingen doormaakt.

2. Vertel uw kind over de verhuizing op het juiste moment

Het moment waarop u uw kind(eren) vertelt over de verhuizing, is sterk afhankelijk van de leeftijd die ze hebben. Zorg er bij jonge kinderen voor dat je pas zo’n week of vier van tevoren iets vertelt over de verhuizing. Betrek ze in het beginstadium dus nog niet bij de verhuisplannen, dit kan onnodige onrust veroorzaken. Als ze er naar vragen, kunt u vertellen dat u op zoek bent naar een fijn huis, maar dat dit nog ver weg is. Heeft u een wat ouder kind, dan kunt u hem of haar al eerder vertellen over de verhuizing. Doe dit pas op het moment wanneer de plannen concreet zijn. Betrek uw kind er vroeg bij, zodat hij of zij gemakkelijker aan het idee kan wennen. Het kan een idee zijn om een speciale aftelkalender te maken met de belangrijkste gebeurtenissen zodat uw kind een overzicht heeft van wat er allemaal staat te gebeuren.

3. Praat er samen over

In de periode rondom de verhuizing kan het heel goed zijn om verhalen te vertellen en te lezen over verhuizen. Vooral voor de wat oudere kinderen kan dit een manier zijn om zich mentaal voor te kunnen bereiden. Wees daarnaast positief over de verhuizing. Juist na een nare gebeurtenis als een scheiding is het voor uw kind beter om de nadruk te leggen op de leuke kanten van de verhuizing. Als u zelf positief en enthousiast bent, dan zal uw kind dat enthousiasme vanzelf overnemen.

4. Verken de nieuwe omgeving

Ga alvast samen op stap om de buurt verkennen. Is er een speeltuin in de buurt? Waar is de supermarkt eigenlijk? Breng ook alvast een bezoekje aan de nieuwe peuterspeelzaal of school. Let er wel op dat u ruim van tevoren een nieuwe school of crèche regelt. Daarnaast is het een verstandig idee om uw kind al eens een proefmiddagje mee te laten draaien. Dat maakt het voor hen gemakkelijker om de juffen, meesters en school te leren kennen. Dit is ook een goede manier om alvast vriendjes te maken. Het zorgt ervoor dat de nieuwe crèche of school lang niet meer zo eng lijkt.

5. Bereid uw kind goed voor

Loop samen met uw kind door uw oude huis en leg duidelijk uit wat er mee gaat en wat niet. De douche en de keuken gaan niet mee, maar het bed en de bank wel. Door dit te bespreken voorkomt u onnodige teleurstelling of paniek in het nieuwe huis. Betrek hele jonge kinderen niet té veel tijdens het inpakken. Laat ze wel wat van hun belangrijkste speelgoed inpakken in hun eigen, speciale verhuisdoos. Dat maakt dat uw kind echt zal gaan begrijpen wat er staat te gebeuren. Zorg er wel voor dat deze doos pas op het laatste moment wordt meegenomen én dat de favoriete knuffel van uw kind apart gehouden wordt. Dit voorkomt een heleboel tranen en paniek.

Persoon met boormachine in de hand

Heeft u handige tips of verbeteringen?

Heeft u interessante tips en of onderwerpen die aansluiten bij Wiki Strang en zou u deze ook willen delen? Of zou u ons willen helpen met onderwerpen te verbeteren? Wij staan hier voor open en uw hulp is meer dan welkom.

6. Maak een duidelijke planning

Zorg ervoor dat er een duidelijk plan gemaakt is voor de verhuisdag zelf. Maak bijvoorbeeld gebruik van onze speciale verhuischecklist, zodat u niets vergeet. Bepaal daarnaast of u de kinderen wilt betrekken op de dag zelf, of dat u liever een oppas voor ze regelt. Voor het verwerkingsproces van kinderen kan het heel goed zijn om te zien dat de verhuisdozen uit het oude huis gehaald worden en in het nieuwe huis geplaatst worden. Aan de andere kant kan het voor uw eigen gemoedsrust – en die van uw kinderen – beter zijn om ze op de dag zelf naar een oppas te brengen. Het is een beter idee om voor de grote dag al het een en ander samen te doen in het nieuwe huis. Laat uw kind bijvoorbeeld een klein stukje muur verven van hun eigen slaapkamer. Zo heeft hij of zij ook het gevoel bijgedragen te hebben aan jullie nieuwe woning. Daarnaast is dit ook een manier om aan het huis te wennen.

7. Richt de nieuwe slaapkamer op de juiste manier in

Vooral wanneer uw kind wat ouder is (vanaf een jaar of 6), kan het goed voor ze zijn om ze mee te laten denken over hun nieuwe kamer. Een nieuwe kamer is spannend, maar vaak ook erg leuk. Laat hem of haar zelf het behang of de kleur verf uitzoeken. Dit kan heel stimulerend werken. Voor peuters en kleuters is het verstandiger om de nieuwe kamer zoveel mogelijk overeen te laten komen met de slaapkamer in het oude huis. Zo voelt de kamer vertrouwd en dat biedt ze een houvast. Let er hierbij op dat de kinderkamer in het oude huis als laatst wordt leeggehaald en in het nieuwe huis weer als eerste wordt ingericht.

8. Neem afscheid van het oude huis

Voordat jullie echt overgaan naar het nieuwe huis, is het van belang dat jullie samen afscheid nemen van het oude huis. Loop samen een rondje door het huis en haal herinneringen op. Creëer een afscheidsmoment op de crèche, op school en/of in het oude huis met vriendjes van school en buurkinderen. Licht de leerkracht of crècheleidster op tijd in zodat ze eventueel een afscheidsboekje kunnen samenstellen.

9. Bied ruimte voor tranen

Afscheid nemen is altijd moeilijk. Laat uw kind weten dat het voor u ook erg spannend is en bespreek dit gevoel samen. Spreek ze moed in en luister goed naar de mogelijke angsten die uw kind heeft. Leg hierbij uit dat de verhuizing voor iedereen fijn en goed is. Neem de emoties en problemen van uw kind serieus en zoek samen naar een oplossing. Wanneer de klachten te lang aanhouden of zelfs erger worden, is het verstandig om hier professionele hulp bij te zoeken.

10. Zorg voor regelmaat

Probeer om – in de periode rondom de verhuizing – zoveel mogelijk regelmaat te houden voor uw kind. Houd vast aan de dagelijkse bezigheden. Iedere dag op dezelfde tijd naar bed en een verhaaltje lezen voor het slapen gaan. Dat geeft rust in een hectische periode. Daarnaast maakt het de overgang naar een nieuwe omgeving wat gemakkelijker voor uw kind.

Hoe kan Eduard Strang Verhuizingen u hierbij helpen?

Matthijs Keukelaar – medewerker bij Eduard Strang Verhuizingen – weet als geen ander hoe spannend een verhuizing kan zijn voor kinderen. Zelf groeide hij op in Rotterdam, maar toen hij negen jaar oud was besloten zijn ouders te verhuizen naar Berkel en Rodenrijs. In eerste instantie zagen hij en zijn broertje enorm op tegen de verhuizing, maar dit gevoel werd volledig weggenomen door het verhuisbedrijf die zij toentertijd in de arm namen. Dit bedrijf betrok hen volledig bij de verhuizing, zo mochten ze bijvoorbeeld meerijden in de verhuiswagen. Het was echt een bijzondere én effectieve ervaring. Lees het hele verhaal van Matthijs hier.

Deze ervaring zette ons aan het denken. Al jaren komen we bij gezinnen over de vloer die verhuisplannen hebben. Op een simpele manier proberen we de ouders uit te leggen hoe gemakkelijk het kan zijn om de kinderen voor te bereiden op de verhuizing. Zo bestaat er een optie om met uw hele gezin langs te komen bij ons verhuisbedrijf in Vught of Eindhoven. Tijdens deze (korte) rondleiding kunnen ze de verhuiswagens aanschouwen, een kijkje nemen in de opslagruimte en geven we hen een speciale verhuisdoos mee. De jongsten ontvangen hierna zelfs een speciaal verhuisdiploma. Deze rondleiding blijkt vaak een grotere impact te hebben dan men zou verwachten. We raden het u dan ook zeker aan om hier gebruik van te maken.

Neem voor vragen en extra informatie gerust contact op met Eduard Strang Verhuizingen door te bellen naar +31(0)73 656 33 00 of een mail te sturen naar info@strang.nl.

Verhuisofferte aanvragen

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw verhuizing. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!